Η νέα καταιγίδα στις ΗΠΑ γονατίζει το λιανικό εμπόριο

Είναι πιθανό, ειδικά εάν η αναταραχή συνεχίζεται και εξαπλώνεται, να υπάρξει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των επενδυτών και στις αγορές.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Reuters) - Η Target Corp και η Walmart δήλωσαν την Κυριακή ότι έκλεισαν καταστήματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες ξανά, εν μέσω των διαμαρτυριών που περιλαμβάνουν λεηλασίες σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, λίγες μέρες μετά που είχαν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Οι διαμαρτυρίες έγιναν βίαιες σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο μετά το θάνατο στη Μινεάπολη ενός Αφροαμερικανού, του Τζορτζ Φλόιντ, που σε βίντεο δεν μπορούσε να αναπνεύσει καθώς ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στο λαιμό του.

Στο Λος Άντζελες, οι διαμαρτυρίες οδήγησαν στη λεηλασία του καταστήματος ρούχων Alexander McQueen στο Rodeo Drive και ένα κατάστημα Gucci σημαδεύτηκε με σύνθημα γκράφιτι: «Φάτε τους πλούσιους», σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.

Στο κοντινό εμπορικό κέντρο Grove, το οποίο στεγάζει 51 καταστήματα πολυτελείας, οι Nordstrom, Ray Ban και Apple λεηλατήθηκαν. Η Nordstrom έκλεισε προσωρινά όλα τα καταστήματά της την Κυριακή, ανέφερε στο Reuters σε διαδικτυακή δήλωση. «Ελπίζουμε να ανοίξουμε ξανά τις πόρτες μας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η δήλωση. «Είχαμε ζημιές σε πολλά καταστήματα και είμαστε στη διαδικασία καταμέτρησης των ζημιών, ώστε να μπορούμε να προβούμε σε επιδιορθώσεις και να αρχίσουμε να εξυπηρετούμε πελάτες».

Η Apple Inc δήλωσε μέσω email ότι είχε επίσης αποφασίσει να διατηρήσει κλειστά ορισμένα καταστήματά της στις ΗΠΑ την Κυριακή. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε πόσα καταστήματα έκλεισαν ή εάν θα παραταθεί το κλείσιμο των καταστημάτων.

Η βία είναι ευρέως διαδεδομένη στην Μινεσότα,  και η εταιρεία Target που εδρεύει στην πολιτεία δήλωσε ότι κλείνει περισσότερα από 200 καταστήματα. Δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει το κλείσιμο. Η εταιρεία είπε στο Reuters ότι σχεδιάζει να ανοίξει ξανά τα καταστήματά της στα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Υπάρχει σίγουρα η πιθανότητα οι κοινωνικές αναταραχές που προκύπτουν να ζημιώσουν επιχειρήσεις, όπως τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα εστιατόρια, και να προκαλέσουν περαιτέρω ύφεση και ανησυχία στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Robert Phipps, διευθυντής της Per Stirling. «Είναι ακόμη πιθανό, ειδικά εάν η αναταραχή συνεχίζεται και εξαπλώνεται να υπάρξει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των επενδυτών και στις αγορές».

Η Walmart έκλεισε ορισμένα καταστήματα στη Μινεάπολη και την Ατλάντα μετά από διαμαρτυρίες την Παρασκευή και έκλεισε αρκετές εκατοντάδες καταστήματα στις 5 μ.μ. την Κυριακή, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Θα εξετάζουμε κάθε μέρα το πώς επηρεάζεται η κάθε περιφέρεια και στη συνέχεια θα παίρνουμε τις ανάλογες αποφάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Amazon δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. "Σε κάποιες πόλεις έχουμε αλλάξει τις διαδρομές παράδοσης ή μειώσαμε τον όγκο παραδόσεων για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ομάδων μας", ανέφερε η εταιρεία σε μια δήλωση μέσω διαδικτύου. 

Οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ έχουν σημειώσει πτώση ρεκόρ καθώς η πανδημία του κορωνοϊού κράτησε τους Αμερικανούς στο σπίτι, θέτοντας την οικονομία σε τροχιά για τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της το δεύτερο τρίμηνο από τη Μεγάλη Ύφεση τη δεκαετία του 1930. Μήπως θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση λόγω της νέας αναταραχής.

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ