Φορολόγηση 70.000 επιχειρήσεων εξετάζει η Ε.Ε.

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψάχνουν τρόπους για να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

To ενδεχόμενο να φορολογήσουν 70.000 επιχειρήσεις σε αντάλλαγμα της πρόσβασης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά φαίνεται πως εξετάζουν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αναζητούν τρόπους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στους «FT» ανέφερε ότι μάλλον δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να βρεθούν νέες πηγές εσόδων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος που θα αναλάβει στο πλαίριο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Ο κ. Χαν κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να υποστηρίξουν την πρόταση περί φορολόγησης.

Ο οδικός χάρτης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει διάφορες προτάσεις χρηματοδότησης, μεταξύ των οποίων έσοδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων και τη φορολόγηση των εταιρειών ψηφιακής οικονομίας, εάν δεν υπάρξει λύση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο επίτροπος Χαν φαίνεται να προσανατολίζεται σε μια ευρύτερη πρόταση, που αφορά την επιβολή φόρου για την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Ένας τέτοιος φόρος θα έθετε στο στόχαστρο έως και 70.000 επιχειρήσεις, με πωλήσεις άνω των 750 εκατ. ευρώ, ενώ η επιβάρυνση θα ήταν ανάλογη και του μεγέθους της επιχείρησης, διευκρίνισε ο κ. Χαν στους «FT».

Η επιβολή ενός πανευρωπαϊκού φόρου προϋποθέτει την έγκριση και των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ