Γιατί η Wall Street αδιαφορεί για τα βίαια επεισόδια στις ΗΠΑ;

Παρά το γεγονός ότι η χώρα πάλλεται στον ρυθμό των εξεγερμένων πολιτών, το χρηματιστήριο καταγράφει κέρδη.

Ανεπηρέαστες παραμένουν οι χρηματαγορές των ΗΠΑ εν μέσω των σφοδρών διαδηλώσεων σε πολλές πολιτείες της χώρας, ως αποτέλεσμα της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό. 

Παρά το γεγονός ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές συνηθίζουν να βλέπουν πέραν των κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών, σήμερα, οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αντί για τον κλοιό αναταράξεων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι επενδυτές έχουν παράδοση σε τέτοιου είδους ψυχραιμία, καθώς μια ματιά στο παρελθόν δείχνει ότι στο τέλος ενός αιματηρού 1968, ο S&P 500 έκλεισε τη χρονιά 11% υψηλότερα, ενώ υπήρξε και επανεπένδυση μερισμάτων, παρά τις δολοφονίες των Martin Luther King και Robert F. Kennedy, ενέργειες που προκάλεσαν κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές. Ο S&P ολοκλήρωσε και το 1992 σε θετικό έδαφος, μετά τις εξεγέρσεις που προκλήθηκαν από την αθώωση αστυνομικών στο Λος Άντζελες για τον ξυλοδαρμό ενός άλλου μαύρου άνδρα, του Rodney King.  

Σε μια άλλη στιγμή της αμερικανικής ιστορίας, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, η δίκη του Αμερικανού Προέδρου Bill Clinton κάθε άλλο παρά απασχόλησε τις αγορές, καθως συνοδεύτηκε από ένα ράλι άνω του 20% για τον S&P 500 τόσο το 1998 όσο και το 1999. 

Τέλος, οι διαδηλώσεις “Occupy Wall Street” στα τέλη του 2011, ακολουθήθηκαν από μια άνοδο 4,5% του S&P 500.

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; 

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν δείχνουν το πώς οι τιμές των μετοχών αντανακλούν μια επικέντρωση στο αφήγημα των οικονομικών και των εταιρικών κερδών της περιόδου εκείνης, αντί για τις κοινωνικές ή πολιτικές αναταραχές. 

Όπως σχολιάζει στους Financial Times o Nicholas Colas της DataTrek Research, η ιστορία δείχνει πως οι αγορές κοιτάζουν πιο πέρα από τα διάφορα γεγονότα που προκαλούν αναταραχές.

Παράλογο ή άδικο; Κι όμως συμβαίνει. 

Η Wall Street έχει την βαθιά βεβαιότητα πως φέτος πλησιάζει οικονομική ανάκαμψη, δικαιολογώντας ένα έντονο rebound των τιμών των assets από τα χαμηλά του Μαρτίου, υποδηλώνει πως τα χειρότερα του σοκ της Covid-19 μπορεί να έχουν περάσει. Το κλίμα της αγοράς είναι συνδεδεμένο με τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για ανάπτυξη και, παρά την εκτίναξη της ανεργίας και των έντονων πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις, οι επενδυτές σκοπεύουν να προηγηθούν ενός νέου επιχειρηματικού κύκλου. Εξού και η αγορά μετοχών έχει ανακάμψει κατά ένα τρίτο, σε επίπεδο αξίας, από τα τέλη Μαρτίου, φέρνοντας τον S&P 500 σε απόκλιση μόλις 10% από την κορυφή του Φεβρουαρίου, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει συνολικά τα 40 εκατομμύρια.

Παράλληλα, η αισιοδοξία των επενδυτών αντανακλά επίσης τη μαζική στήριξη από τη Fed και τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης της Ουάσινγκτον. Το φθηνό χρήμα που παρέχει εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποτελεί «ευλογία» για τις τιμές των μετοχών, ενώ ταυτόχρονα έκανε πιο έντονη την εισοδηματική ανισότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ