Το Brexit βάζει την στερλίνα στο ίδιο καλάθι με το μεξικανικό πέσο

Αναλυτές νομισμάτων της Τράπεζας της Αμερικής δηλώνουν ότι οι διακυμάνσεις της στερλίνας έχουν οδηγήσει σε περίεργα μονοπάτια το βρετανικό νόμισμα.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η βρετανική λίρα μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως νόμισμα αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America, οι οποίοι σημειώνουν ότι το Brexit έχει μετατρέψει το νόμισμα σε καθρέφτη της «μικρής και συρρικνωμένης» οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την ΕΕ, οι όγκοι συναλλαγών της βρετανικής λίρας και οι μεγάλες μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες το κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με το μεξικάνικο πέσο παρά με το δολάριο των ΗΠΑ, δήλωσε ο Kamal Sharma, αναλυτής νομισμάτων στην Bank of America. Είπε ότι οι κινήσεις του νομίσματος μετά την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016 έχουν γίνει «νευρωτικές στην καλύτερη περίπτωση, δυσνόητες στη χειρότερη».

Οι αναλυτές της τράπεζας σημείωσαν ότι η διαφορά στις τιμές στις οποίες οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν και να πουλήσουν στερλίνα παραμένει μεγαλύτερη από ότι σε άλλα μεγάλα νομίσματα, ακόμη και τώρα που έχει εφησυχάσει η αγορά μετά τον πανικό που είχε προκληθεί τον Μάρτιο λόγω του κορωνοϊού.

Η μεταβλητότητα στις τιμές, παρέμεινε επίσης υψηλότερη στην στερλίνα από ότι για άλλα νομίσματα. Η BofA υπογράμμισε την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις προοπτικές του νομίσματος.

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ εντός των επόμενων έξι μηνών θα ήταν «καταστροφική» για τη λίρα, δήλωσε ο Βασίλειος Γκιωνάκης, επικεφαλής της στρατηγικής πώλησης ξένου συναλλάγματος στη Λομβαρδία. Η στερλίνα θα μπορούσε να μειωθεί στα 1,10 $ ή χαμηλότερα, είπε, από 1,25 $, ενώ το ευρώ θα μπορούσε να συγκλίνει σε ισοτιμία ίση με £1 από £0,90.

Παραδοσιακά, η στερλίνα υπήρξε μέρος του λεγόμενου νομίσματος G5 - παράλληλα με το δολάριο, το ευρώ, το γιέν της Ιαπωνίας και το ελβετικό φράγκο - ως ένα από τα πιο ασφαλή νομίσματα στον κόσμο. Ωστόσο, μετά την ψηφοφορία για το Brexit, οι αβεβαιότητες σχετικά με τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ έχουν κάνει τους επενδυτές λιγότερο πρόθυμους να επενδύσουν στην στερλίνα, με αποτέλεσμα την πτώση της αξιοπιστίας του νομίσματος.

Αυτό σημαίνει ότι η λίρα δεν μπορεί πλέον να αναλυθεί σύμφωνα με το ίδιο πλαίσιο με άλλα μεγάλα νομίσματα, δήλωσε ο κ. Sharma. «Η λίρα μοιάζει όλο και περισσότερο με τα πιο ρευστά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών παρά με το βασικό νόμισμα των G10», έγραψε ο κ. Sharma σε ερευνητικό σημείωμα προς τους επενδυτές την Τρίτη, κατά την τέταρτη επέτειο του δημοψηφίσματος της Βρετανίας για αποχώρηση από την ΕΕ. Η λίρα δεν έχει ανακάμψει στα επίπεδα πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ, χάνοντας περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του. Και από την έναρξη της πανδημίας, η στερλίνα υποχώρησε ακόμα πιο βίαια.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης, οι επενδυτές θεωρούν ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις στη λίρα συγκρίνονται μόνο με το νόμισμα της Βραζιλίας, το οποίο αντιμετώπισε μεγαλύτερη αύξηση της μεταβλητότητας. Η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετιών έναντι του δολαρίου στα μέσα Μαρτίου. Οι εμπορικές συνομιλίες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ έπληξαν το συναίσθημα έναντι της λίρας αναφέρουν οι Financial Times.

Η δημοσιονομική αβεβαιότητα χτυπάει την στερλίνα

Περισσότερο από 40 δισεκατομμύρια λίρες κόστισαν τα τρία προγράμματα δανεισμού προς τις επιχειρήσεις (στα οποία εγγυητής είναι η κυβέρνηση) που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού τις συνέπειες των μέτρων περιορισμού μέχρι και τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας.

Η πιθανότητα επιδίωξης αρνητικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε την ανάκαμψη του νομίσματος των τελευταίων εβδομάδων, όπως επίσης δημιούργησε ανησυχία το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μετά από μια τεράστια αύξηση των δαπανών για την ανακούφιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. «Πιστεύουμε ότι η στερλίνα βρίσκεται στη διαδικασία μετάβασης σε ένα νόμισμα που μοιάζει με την υποκείμενη πραγματικότητα της βρετανικής οικονομίας: μικρό και συρρικνωμένο με ένα αυξανόμενο πρόβλημα διπλού ελλείμματος παρόμοιο με τα πιο ρευστά νομίσματα», είπε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ