Οικονομικός κίνδυνος για παραδοσιακές χώρες μεταναστών

Τα εμβάσματα που αποστέλλονται από μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους αναμένεται να μειωθούν κατά 20% φέτος, επηρεάζοντας κράτη που εξαρτούνται από τα εμβάσματα των μεταναστών τους.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Τα εμβάσματα που αποστέλλονται από μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους αναμένεται να μειωθούν κατά 20% φέτος, επηρεάζοντας κράτη που εξαρτούνται από τα εμβάσματα των μεταναστών τους.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι σε αρκετά κράτη υφίστανται ακόμα τα περιοριστικά μέτρα, με παραμονή στην κατοικία και με περιορισμούς στην εργασία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα εμβάσματα - χρήματα που αποστέλλονται από μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους - αναμένεται να μειωθούν κατά 20% φέτος.

Αναμένεται η μείωση να κυμανθεί από τα 714 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε περίπου 572 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, έρχεται καθώς τα μεγαλύτερα έθνη αποστολής εμβασμάτων στον κόσμο έχουν βιώσει ιδιαίτερα αυστηρά κλειδώματα, σύμφωνα με μια ανάλυση του Pew Research Center των δεδομένων από την Παγκόσμια Τράπεζα, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. και Google.

Οι 10 χώρες που αποτελούσαν πηγή του 61% των εμβασμάτων στον κόσμο το 2018 (το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο είναι διαθέσιμα διμερή εμβάσματα) έχουν περάσει κατά μέσο όρο 10 ημέρες περισσότερες  Lockdowns λόγω της πανδημίας, παρουσιάζοντας μεγαλύτερες μειώσεις παρουσίας στους εργασιακούς χώρους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του δείγματος, δείχνει η ανάλυση. Το γεγονός αυτό έχει αρνητική επίδραση στις χώρες στις οποίες η αποδοχή εμβασμάτων είναι καίρια για την οικονομία τους.

Με την πλειονότητα των κρατών να υπόκεινται σε Lockdowns λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, τα εμβάσματα - χρήματα που αποστέλλονται από μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους - αναμένεται να μειωθούν κατά 20% φέτος. Αυτή η πτώση, από το υψηλό των 714 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 σε περίπου 572 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, είναι απότοκο του ότι τα μεγαλύτερα κράτη αποστολής εμβασμάτων στον κόσμο έχουν βιώσει ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μετρα, σύμφωνα με μια ανάλυση του Pew Research Center για δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα,  του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Google.

Η μείωση των εμβασμάτων προβλέπεται να πλήξει όλες τις περιοχές του κόσμου, με την μεγάλη μερίδα από το σύνολο των 272 εκατομμύριων διεθνών μεταναστών να χάνουν τις δουλειές τους και αναστέλλουν την αποστολή χρημάτων στις πατρίδες τους. Τα εμβάσματα προς χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας,  οι οποίες κατηγοριοποιούνται στην βάση δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας ως χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων προβλέπεται να μειωθεί κατά 28%. Αναμένονται ελαφρώς μικρότερες μειώσεις για χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που ανήκουν στην υποσαχάρια Αφρική (23%), Νότια Ασία (22%), Λατινική Αμερική και Καραϊβική (19%), ενώ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (20%), σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε πληροφορίες σχετικά με τους ισχύοντες μισθούς και τον αριθμό των διεθνών μεταναστών σε κάθε χώρα.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα παγκόσμια εμβάσματα από μετανάστες να μειώνονται σε περιπτώσεις οικονομικής ύφεσης. Το 2009, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, τα παγκόσμια εμβάσματα μειώθηκαν κατά 5% καθώς οι οικονομίες συρρικνώθηκαν. Και το 2016, τα εμβάσματα μειώθηκαν κατά 1%, λόγω της στασιμότητας της ανάπτυξης σε πολλές χώρες και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Τα εμβάσματα μπορούν επίσης να αυξηθούν σε δύσκολες περιόδους στις χώρες καταγωγής των μεταναστών. Για παράδειγμα, τα εμβάσματα στην Υεμένη υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2011 και 2019 εν μέσω εμφυλίου πολέμου στην χώρα.

Για να προσδιοριστεί η ένταση των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού κάθε χώρας, το Pew Research Center εξέτασε δύο παράγοντες που ορίζουν το μέγεθος της  δραστηριότητας στην εργασία χωρών οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά χώρες από τις οποίες στέλνονται εμβάσματα από μετανάστες. Ο πρώτος παράγοντας είναι  ο αριθμός ημερών που έχει περάσει κάθε χώρα με οδηγίες κατ’ οίκων περιορισμού ή κλεισίματος των χώρων εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο δεύτερος παράγοντας είναι μέση μείωση της κινητικότητας κοντά σε χώρους εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία της Google που βασίζονται στα μοτίβα κίνησης των smartphone.

Οι δύο αυτοί δείκτες αντανακλούν ένα πορτρέτο της φθίνουσας οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις 10 μεγαλύτερες χώρες αποστολής εμβασμάτων στον κόσμο. Οι 10 αυτές χώρες όσον αφορά των πρώτο δείκτη, αντιμετώπισαν κατά μέσο όρο 67 ημέρες περιοριστικών μέτρων για την περίοδο που διερευνάται, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 57 ημερών για τις υπόλοιπες 154 χώρες της βάσης δεδομένων. Αυτές οι 10 χώρες παρουσίασαν κατά μέσο όρο μείωση 33% στον δεύτερο δείκτη, την κινητικότητα γύρω από τους χώρους εργασίας, από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαΐου, σε σύγκριση με την μείωση που κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 26% για τις υπόλοιπες 116 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη κινητικότητα και ότι όλες οι αλλαγές δεν οφείλονται απαραίτητα στον κορωνοϊό. Για παράδειγμα, αυτή η ανάλυση καλύπτει μια περίοδο που περιλάμβανε το χριστιανικό Πάσχα και το μουσουλμανικό Ραμαζάνι, περίοδοι που οι καθημερινές συνήθειες αλλάζουν με πολλούς χώρους εργασίας να παραμένουν κλειστοί.

Η μείωση στην εμβασμάτων μπορεί να πλήξει ιδιαίτερα ορισμένες χώρες. Συγκεκριμένα κράτη ξεχωρίζουν για τη λήψη ενός ασυνήθιστα μεγάλου μεριδίου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους σε εμβάσματα από χώρες που έχουν βιώσει μεγάλη πτώση στην οικονομική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, το 17% του ΑΕΠ των Παλαιστινιακών περιοχών, της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, προήλθε από εμβάσματα το 2018, με τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα να προέρχονται από χώρες που έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερα μεγάλες μειώσεις οικονομική δραστηριότητα λόγω κορωνοϊού. Η Ιορδανία, η οποία εφάρμοσε ένα από τα αυστηρότερα Lockdowns στον κόσμο στα τέλη Μαρτίου, έστειλε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εμβάσματα στα παλαιστινιακά εδάφη το 2018.

Επίσης παράδειγμα δυνητικά πληγείσας χώρας  λόγω μείωσης των εισροών εμβασμάτων είναι η Αϊτή. Οι ετήσιες εισροές εμβασμάτων ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Αϊτής αντιστοιχούσαν στο 33% του ΑΕγχΠ της το 2018, καθιστώντας την την τρίτη χώρα στον κόσμο που εξαρτάται περισσότερο από τα εμβάσματα εκείνο το έτος, μετά την Τόνγκα και το Κιργιζιστάν. Από το σύνολο της Αϊτής για το 2018, το ένα τρίτο (που αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ) προήλθε από χώρες που παρουσιάζουν μεγάλες μειώσεις στην οικονομική δραστηριότητα φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ