Όπλο της Άγκυρας στη Συρία η τουρκική λίρα

Η χρήση οικονομικών εργαλείων για την επίτευξη των γεωπολιτικών στόχων στη Συρία δημιουργεί déjà vu με την κυπριακή ιστορία.

Εκμεταλλευόμενη την κρίση του συριακού νομίσματος, η Τουρκία άρχισε να «ξεφορτώνει» τουρκικές λίρες στους υπό την κατοχή της βόρειους θύλακες, όπως και στο Ιντλίμπ, όπου διαθέτει βαριά στρατιωτική παρουσία και το οποίο είναι ελεγχόμενο από τους προς την Τουρκία φιλικά προσκείμενους αντάρτες και τζιχαντιστικές ομάδες.

Η χρήση οικονομικών εργαλείων για την επίτευξη των γεωπολιτικών στόχων στη Συρία δημιουργεί déjà vu με την κυπριακή ιστορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια της Τουρκίας να επέμβει στα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση.

Το 2013, ο τότε Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωνε (πριν κλείσει η συμφωνία με την Ε.Ε.) ότι η Λευκωσία θα μπορούσε να ζητήσει τα κεφάλαια που χρειαζόταν για να εξέλθει της οικονομικής κρίσης από το κατοχικό καθεστώς. Είχε επίσης προβεί σε μια πρωτόγνωρη δήλωση, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν θα είχε αντίρρηση εάν η Κύπρος επέλεγε να χρησιμοποιήσει ως νόμισμά της την τουρκική λίρα, «όπως κάνει η ΤΔΒΚ» στα κατεχόμενα εδάφη.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today, που κυκλοφορεί αύριο με τη «Σημερινή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ