Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η έκβαση της Συνόδου για το Ταμείο Ανάκαμψης θα καθορίσει την επόμενη μέρα για το ευρωπαϊκό νόμισμα και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης η οποία είχε κατατεθεί πριν περίπου 2 μήνες, θεωρήθηκε ως θετικότατο βήμα, το οποίο θα οδηγήσει την ΕΕ πιο κοντά σε μία κοινή δημοσιονομική πορεία και  θα ενισχύσει την ρευστότητα και την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η έκβαση της Συνόδου θα καθορίσει την επόμενη μέρα για το ευρωπαϊκό νόμισμα και  τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Στόχος είναι να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στις διαφορετικές θέσεις των κρατών μελών, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις ευρωπαϊκές χώρες να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, μετά το ισχυρό πλήγμα, που επέφερε η πανδημία.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε αργά χθες ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και πρέπει άμεσα να συμφωνηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενώ οι χώρες του αποκαλούμενου βορείου μπλοκ Ολλανδία, Αυστρία,  Σουηδία και Δανία, οι οποίες εκφράζουν την πιο σκληρή στάση της Ευρώπης απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης   να εξακολουθούν να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν βιάζονται, εμμένοντας στις ενστάσεις τους.

Οδεύοντας προς την διαπραγμάτευση

Πριν λίγο "την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις" εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Σαρλ Μισελ ανέφερε ότι «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης είπε, προσθέτοντας ότι Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή  ενώ δήλωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να έχουμε συμφωνία»

Ολλανδία και Βόρειο Μπλοκ

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως «δεν είναι αισιόδοξος» ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για ένα ταμείο ανάκαμψης από την κρίση που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, όμως ποτέ δεν ξέρει κανείς», δήλωσε στο ολλανδικό δίκτυο NOS κατά την άφιξή του για την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό τους την περίοδο 2021-27 και τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Η Ολλανδία θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το ταμείο της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων.

Η θέση της Μέργκελ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολες συνομιλίες για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επισημαίνοντας πως υπάρχουν βαθιές διαφορές.

«Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση», δήλωσε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής.

«Περιμένω πολύ, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η Ισπανία θεωρεί υποχρέωση της Ευρώπης την συμφωνία

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα πως οι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

«Η Ισπανία έρχεται σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπισθεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης», δήλωσε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες λίγο πριν συναντηθεί με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ