Συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις για τέταρτη μέρα στις Βρυξέλλες

Συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των ηγετών της ΕΕ ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Μια συμφωνία είναι εφικτή και απαραίτητη» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα»», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

«Είναι το μέλλον της Ευρώπης στον 21ο αιώνα που διακυβεύεται τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες», επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) και η (Γερμανίδα) καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν έχουν σταματήσει να μάχονται ώστε να γίνει κατανοητό το διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Λεμέρ.

Αναφερόμενος στις «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία) ο Γάλλος υπουργός ευχήθηκε «αυτές οι χώρες να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εθνικά τους συμφέροντα για να κατανοήσουν ότι υπάρχει ένα γενικό, ευρωπαϊκό συμφέρον το οποίο είναι να έχουμε δικές μας τεχνολογίες, τη δική μας τεχνητή νοημοσύνη απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τη δική μας τεχνολογία για αυτόνομα οχήματα».

«Αν δεν βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την οικονομική κρίση συσπειρώνοντας τις δυνάμεις μας, έχοντας αυτά τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν στις οικονομίες μας να επανεκκινήσουν, θα καθυστερήσουμε τόσο πολύ που δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε ποτέ το κενό», προειδοποίησε ο Λεμέρ.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά 500 δισεκ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια, όμως οι «φειδωλές» χώρες και η Φινλανδία επιθυμούν το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί στα 250 δισ.

Γαλλία και Γερμανία είναι διατεθειμένες να πέσουν έως στα 400 δισ., ποσό που οι «φειδωλές» χώρες εξακολουθούν να θεωρούν πολύ υψηλό.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει σήμερα το ποσό των επιχορηγήσεων να περιοριστεί στα 390 δισ. ευρώ.

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των ηγετών της ΕΕ συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν για το Σχέδιο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα περάσουν, όπως όλα δείχνουν, και τέταρτο 24ωρο στη βελγική πρωτεύουσα.

Στις 1600 ώρα Βρυξελλών (17:00 ώρα Κύπρου) συγκαλείται εκ νέου η σύνοδος της ολομέλειας των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση.Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά, που χρειάστηκαν τέσσερα 24ωρα για συμφωνία ήταν στην κύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας, πριν 20 χρόνια.

Έκκληση να επιτευχθεί συμβιβασμός, έστω την ύστατη στιγμή της Συνόδου Κορυφής, που κοντεύει να καταρρίψει ρεκόρ διάρκειας, ο οποίος θα δώσει την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές χώρες να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, μετά το ισχυρό πλήγμα, που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε στους 27 ηγέτες ότι πάνω από 600.000 άνθρωποι είναι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και ότι επαφίεται σε αυτούς να επιδείξουν ενότητα, να σταθούν πλάι-πλάι μπροστά σε αυτή την κρίση χωρίς προηγούμενο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ’αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος.

Ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι δεν είναι απίθανο σύντομα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και εν τέλει συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαφωνούν όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έχει σκοπό να βγάλει την Ευρώπη από τη βαθύτερη ύφεση, με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το ποιοι θα είναι οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ορισμένοι εκ των αποκαλούμενων «φειδωλών», δηλαδή η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία, θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις.

Μεγάλη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ Βορρά και Νότου. Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία επιθυμούν ένα νέο, έκτακτο, ΕΣΠΑ, ενώ η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία ένα νέο, περιορισμένης έκτασης, μνημόνιο.

Εκτός εαυτού με τις ανακολουθίες, που παρατηρήθηκαν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του, μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ. Είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να «πληρώσουν το σχέδιο» και αυτές είναι «που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι αποκαλούμενοι «φειδωλοί» επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ