Ο Λίβανος βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσης έλλειψης τροφίμων

Η τεράστια έκρηξη στην πρωτεύουσα της Βηρυτού του Λιβάνου κατέστρεψε τις μεγαλύτερες αποθήκες σιταριού, προκαλώντας φόβους για κρίση έλλειψης τροφίμων.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η τεράστια έκρηξη στην πρωτεύουσα της Βηρυτού του Λιβάνου κατέστρεψε τις μεγαλύτερες αποθήκες σιταριού, προκαλώντας φόβους για κρίση έλλειψης τροφίμων σε μια χώρα που εισάγει σχεδόν όλα τα τρόφιμα του και ήδη μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Η έκρηξη της Τρίτης, η οποία σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες, συνέβη δίπλα από την αποθήκη σιτηρών στο λιμάνι της πόλης, με τα αποθέματα να έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί.

Βιντεοσκοπημένα βίντεο έδειχναν να δείχνουν διαρροή σιτηρών από τα σιλό, τα οποία έχουν χωρητικότητα 120.000 τόνων. Η κυβέρνηση του Λιβάνου είπε ότι η εγκατάσταση αποθήκευσης ήταν ως επί το πλείστον κενή και ότι τα αποθέματα που υπήρχαν ήταν άχρηστα.

Τα περισσότερα άλλα τρόφιμα στο λιμάνι, το οποίο διαχειρίζεται το 60% των εισαγωγών του Λιβάνου, καταστράφηκαν επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις στο Bloomberg, ενός συνεργάτη του τοπικού εμπόρου εμπορευμάτων Ibrahim Jabra & Sons. Η εταιρεία έχασε 250 τόνους ρυζιού, δήλωσε η εταιρεία.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού εκτιμά ότι το κόστος της ζημίας στο λιμάνι κυμαίνεται μεταξύ 3 δισεκατομμυρίων και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η ζημιά είναι τεράστια στο λιμάνι και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να διορθωθεί και να χτιστεί», δήλωσε ο υπουργός Δημοσίων Έργων Michel Najjar στην τοπική τηλεόραση. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, η Τρίπολη στο βορρά, θα χρησιμεύσει ως το εναλλακτικό λιμάνι, πιθανότατα υποστηριζόμενο από τους Sidon και Tire, δήλωσε ο Najjar.

Ο Λίβανος έχει αρκετό σιτάρι για να αντέξει περίπου έξι εβδομάδες και δεν πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις, σύμφωνα με τον Ahmed Hatteet, επικεφαλής της ένωσης εισαγωγέων σιτηρών της χώρας.

«Η ποσότητα αλευριού στην αγορά και στο δρόμο προς τον Λίβανο καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως δεν υπάρχει κρίση αλευριού ή ψωμιού», δήλωσε ο Raoul Nehme, υπουργός οικονομίας και εμπορίου.

Οι εισαγωγείς τροφίμων είχαν προγραμματιστεί να συναντηθούν με τον Nehme την Τετάρτη για να συζητήσουν την κατάσταση.

Ο Λίβανος βασίζεται σε ιδιόκτητους μύλους για τη μεταφορά σιταριού από την Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση αγόραζε σιτάρι από ντόπιους αγρότες σε τιμές υψηλότερες από την αγορά πιο παλιά, αλλά δεν το έκανε εδώ και χρόνια.

Η έκρηξη αυξάνει τα δεινά του Λιβάνου. Η αραβική χώρα έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και υποφέρει από τη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και δεκαετίες. Η κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο και προσπάθησε να πάρει ένα πακέτο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι ελλείψεις σε ξένο συνάλλαγμα, καύσιμα και τρόφιμα έχουν προκαλέσει αύξηση των τιμών. Ο συνολικός πληθωρισμός ανήλθε στο 90% τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης για τα τρόφιμα ήταν 247%, σύμφωνα με την κυβερνητική στατιστική υπηρεσία.

«Εάν το λιμάνι της Βηρυτού έχει καταστραφεί πλήρως, θα προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε σε συνέντευξή του η Khatija Haque, επικεφαλής έρευνας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην τράπεζα Emirates NBD του Ντουμπάι. Δήλωσε στο κανάλι του Bloomberg. «Δεδομένου ότι εισάγονται τα περισσότερα αγαθά για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, θα ασκηθούν περαιτέρω ανοδικές τάσεις στις τιμές».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ