Βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων μαζί με πολιτικές συστάσεις στον Λίβανο

Οι ηγέτες σε τηλεδιάσκεψη δεσμεύτηκαν να δώσουν συνολικό ποσό 252,7 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να προσφέρουν σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν στη στήριξη του Λιβάνου και την ανοικοδόμηση της Βηρυτού μετά τις θανατηφόρες εκρήξεις την περασμένη εβδομάδα που κατέστρεψαν μια τεράστια περιοχή της πόλης. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δωρίσει 5 εκατομμύρια ευρώ στον γειτονικό Λίβανο.

Όπως αναφέρεται στο Bloomberg, ηγέτες από περισσότερες από 24 χώρες συμμετείχαν σε ένα τηλεσυνέδριο δωρητών την Κυριακή που φιλοξένησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν και τα Ηνωμένα Έθνη. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να συγκεντρώσουν σημαντικούς πόρους τις επόμενες εβδομάδες για να καλύψουν τις ανάγκες της Βηρυτού και του Λιβάνου, σύμφωνα με την τελική δήλωση του συνεδρίου.

«Σε αυτές τις τρομερές στιγμές, ο Λίβανος δεν είναι μόνος», δήλωσαν οι συμμετέχοντες σε δήλωση στο τέλος του συνεδρίου.

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να δώσουν συνολικό ποσό 252,7 εκατομμυρίων ευρώ (298 εκατομμύρια δολάρια) ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το γραφείο του Macron, συμπεριλαμβανομένων 30 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γαλλία.

Το γραφείο του είπε ότι τα χρήματα είναι άμεση ανακούφιση για να μεταφερθούν απευθείας στον λαό και τις ομάδες του Λιβάνου. Αργότερα η βοήθεια θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι εισφορές περιλαμβάνουν 20 εκατομμύρια δολάρια από τη Γερμανία και 41 εκατομμύρια δολάρια από το Κουβέιτ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει 63 εκατομμύρια ευρώ και το Κατάρ 50 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο του Λιβάνου Al Jadeed. Η Κύπρος δεσμεύτηκε επίσης 5 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η Λιβανική Προεδρία.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η βοήθειά τους πρέπει να είναι έγκαιρη, επαρκής και συνεπής με τις ανάγκες του λαού του Λιβάνου, καλά συντονισμένη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και να παραδίδεται απευθείας στον πληθυσμό του Λιβάνου, με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια», σύμφωνα με την χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Η οργή για την έκρηξη της 4ης Αυγούστου είναι έντονη στον Λίβανο, με διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ. Η τραγωδία επιτάχυνε την πολιτική και οικονομική κρίση που κατέστρεψε τη χώρα.

Η έκρηξη, που προκλήθηκε από έκρηξη χημικών ουσιών που αποθηκεύτηκαν στο κύριο λιμάνι της πόλης, σκότωσε περισσότερους από 150 ανθρώπους, τραυμάτισε 6.000 και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβέρνηση οδήγησαν στην παραίτηση δύο υπουργών του Λιβάνου.

Η υπουργός πληροφοριών Manal Abdel Samad υπέβαλε την παραίτησή της «ως απάντηση στις δημόσιες εκκλήσεις για αλλαγή», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Damianos Kattar παραιτήθηκε επίσης την Κυριακή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση Tele-Liban. Επτά νομοθέτες παραιτήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να βοηθήσει τον λαό του Λιβάνου χωρίς να εγκρίνει την πολιτική κατάσταση που οδήγησε την χώρα σε οικονομική κατάρρευση μέσω δεκαετιών διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

«Οι αρχές του Λιβάνου πρέπει τώρα να εφαρμόσουν τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τον λαό του Λιβάνου και οι οποίες θα επιτρέψουν στη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει αποτελεσματικά μαζί με τον Λίβανο στη διαδικασία ανοικοδόμησης», δήλωσε ο Μακρόν.

Το Κατάρ θα αποκαλύψει σχέδια για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Βηρυτού τις επόμενες μέρες, δήλωσε ο κυβερνήτης της χώρας Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani στην τηλεόραση Al Jazeera.

Ο Λίβανος συνέλαβε 20 άτομα για την έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από 2.750 τόνους εκρηκτικών υλικών που αφέθηκαν για έξι χρόνια στο κύριο λιμάνι της χώρας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ασφαλείας. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ήταν αξιωματούχοι του λιμένα και οι διαδηλωτές συνεχίζουν να απαιτούν λογοδοσία στα υψηλότερα επίπεδα.

Τρεις δεκαετίες μετά το τέλος ενός 15ετούς εμφυλίου πολέμου, η χώρα παραμένει διχοτομημένη σύμφωνα με τις σεχταριστικές γραμμές. Η κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από την φιλο-ιρανική μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, αγωνίστηκε να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τη διεθνή κοινότητα ως το τίμημα για μια οικονομική διάσωση. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Nassif Hitti, ο οποίος παραιτήθηκε λίγο πριν από την έκρηξη, προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει «ένα αποτυχημένο κράτος».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Κυριακή ότι έχει δεσμεύσει τις αρχές του Λιβάνου σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στην αντιμετώπιση της βαθύτερης κρίσης, αλλά οι συζητήσεις «δεν έχουν ακόμη αποφέρει αποτελέσματα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ