Ο οίκος αξιολόγησης των Fitch υποβαθμίζει την Τουρκία

Οι παρεμβάσεις ξένου συναλλάγματος έχουν εξασθενίσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας.

Οι προοπτικές της Τουρκίας αναθεωρήθηκαν σε αρνητικές από σταθερές από την Fitch Ratings, η οποία ανέφερε ότι παράγοντες όπως η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής έχουν «επιδεινώσει τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η εταιρεία αξιολόγησης επιβεβαίωσε το πιστωτική αξιοπιστία της Τουρκίας στο BB-, τρία επίπεδα κάτω από το επενδυτικό επίπεδο. Αυτό είναι το ίδιο με τη Βραζιλία, την Ιορδανία και την Αρμενία.

«Υπήρξαν μεγάλες παρεμβάσεις νομίσματος για την υπεράσπιση της λίρας», δήλωσε οίκος αξιολόγησης σε δήλωση του. "Οι παρεμβάσεις ξένου συναλλάγματος έχουν εξασθενίσει την αξιοπιστία της τουρκικής οικονομικής πολιτικής."

Ο Fitch ανέφερε επίσης τη μείωση των πραγματικών επιτοκίων για την αλλαγή των προοπτικών της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να περιορίσει την πτώση της λίρας, ενώ χαλαρώνει τα μέτρα που πλημμύρισαν την αγορά με δανεισμό. Επίσης, άφησε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό, επιλέγοντας αντί να περιορίσει άμεσα τη ρευστότητα, στηρίχτηκε σε ανορθόδοξες και μη αποτελεσματικές μεθόδους για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η οικονομία των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί 4% φέτος, σύμφωνα με έρευνα 23 οικονομολόγων του Bloomberg που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, ο Fitch δήλωσε ότι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων προστέθηκε στην ασθενή αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής, ενώ τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια αύξησαν τους κινδύνους περαιτέρω εξωτερικών πιέσεων. Τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν στα 45,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Αυγούστου από 81,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ