Οι εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο οδηγούν την τουρκική λίρα στον πάτο

Το πρακτορείο Reuters συνδέει την πρωτοφανή υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει ως επίκεντρο τις κινήσεις Ερντογάν.

Η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται σε σταθερά επίπεδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Τετάρτη 26 Αυγούστου, αφού σημείωσε ιστορικό χαμηλό τις προηγούμενες ημέρες στις διεθνείς αγορές, στη σκιά των εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας για τα αμφισβητούμενα υπεράκτια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης για το τουρκικό νομισμα - σε πολύ χαμηλά επίπεδα πάντως, συγκρίνοντας ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν.

Η ισοτιμία για το τουρκικό νόμισμα διαμορφώθηκε στις 7.3960 λίρες έναντι του αμερικανικού δοκαρίου, σε τιμή σχεδόν σταθερή από το κλείσιμο την Τρίτη, όταν έφτασε προς στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (7,4070 λίρες έναντι του δολαρίου).

Έναντι του ευρώ, το τουρκικό νόμισμα έχει επίσης διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά, διαπραγματευόμενο αυτή την ώρα (Τετάρτη πρωί) προς 8,74706 λίρες έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Δευτέρα (24 Αυγούστου) η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έριξε εσπευσμένα στην αγορά 1 δισ. λίρες προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητα. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν εδώ και μήνες την τρομακτική πίεση που δέχεται η τουρκική οικονομία και το νόμισμα της χώρας, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει να ποντάρει στις εντάσεις και στην καλλιέργεια συγκρουσιακού κλίματος με γειτονικές και άλλες χώρες, προκειμένου να κρατήσει «απασχολημένη» την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας.

Το Reuters συσχετίζει ευθέως την καθοδική πορεία του τουρκικού νομίσματος με την παρατεταμένη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι την Τρίτη (25 Αυγούστου) ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε μετά από συναντήσεις στην Τουρκία και την Ελλάδα, ότι οι δύο χώρες δηλώνουν ότι επιθυμούν τον διάλογο για να αποτρέψουν μια επιδεινούμενη διαμάχη σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στη Μεσόγειο, έστω και εάν εξακολουθούν να ανταλλάσσουν αιχμές ακόμη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όπου Ελλάδα και Τουρκία παραμένουν σύμμαχοι.

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ