Economist: Οι θεωρίες συνομωσίας δυσκολεύουν την ανοσία της αγέλης

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το να πείσουν τους ανθρώπους να κάνουν εμβόλια μπορεί να είναι τόσο δύσκολο όσο το να τα παράγουν.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Δημοσίευμα του Economist καταδεικνύει τα ζητήματα που προκύπτουν γύρω από την δυσπιστία που υπάρχει στις ανεπτυγμένες χώρες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Αναφέρεται στις καταβολές της εναντίωσης προς τα εμβόλια θέτοντας επίσης το ερώτημα για το κατά πόσο η δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι πιο εύκολη παρά να πείσει τις κοινωνίες των ανεπτυγμένων κρατών να προβούν στον εμβολιασμό.

«Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό; Μήπως οι πολιτικοί τρομοκρατούν για τον κορωνοϊό για να κερδίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες; Ο Bill Gates θα χρησιμοποιήσει ενέσεις για την εμφύτευση μικροτσίπ στα παιδιά σας;»

Η απάντηση και στις τρεις ερωτήσεις είναι όχι, αν και οι επιστήμονες κάποτε συζήτησαν την πρώτη περίπτωση. Το 1998, το Lancet, ιατρικό περιοδικό, δημοσίευσε μια μελέτη που έδειχνε τη σχέση μεταξύ εμβολιασμών και αναπτυξιακών διαταραχών. Ωστόσο, αποσύρθηκε μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι ο Andrew Wakefield, ο κύριος συγγραφέας, είχε χρηματιστεί από άτομα που μήνησαν παραγωγούς εμβολίων. Ο Βρετανός γιατρός περιθωριοποιήθηκε και οι μεγάλες έρευνες δεν αναπαράγουν τα αποτελέσματά του.

Παρ 'όλα αυτά, η φάρσα του κ. Wakefield μετέτρεψε το συναίσθημα «anti-vaxx» ​​σε μια γενική πεποίθηση. Το Κέντρο για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους, ένα ngo, εκτιμά ότι 58 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν αγγλόφωνους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων που διαδίδουν τέτοια παραπληροφόρηση - συμπεριλαμβανομένων θεωριών συνωμοσίας για τον κορωνοϊό, τις φαρμακευτικές και τον κ. Gates.

Οι δημοσκοπήσεις του 2018 από το Wellcome Trust, μια φιλανθρωπική οργάνωση, δείχνουν ότι αυτή η ιδέα είναι πιο μεταδοτική σε πλούσιες χώρες, όπου μόλις το 70% των κατοίκων πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Η εμπιστοσύνη έπεσε στη Γαλλία και την Ιαπωνία, όταν οι άνθρωποι στράφηκαν εναντίον κυβερνητικών προγραμμάτων για τη γρίπη των χοίρων και τον papillomavirus. Η εμπιστοσύνη είναι επίσης χαμηλή σε πρώην σοβιετικά κράτη, όπου οι εμβολιασμοί ήταν υποχρεωτικοί και οι συμβουλές για την υγεία ήταν αναξιόπιστες. Αντίθετα, το 85% των Δυτικών Αφρικανών και το 95% των Νοτιοασιατών πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι σε πλούσιες χώρες έχουν εγκαταλείψει την ιατρική έρευνα. Στην πραγματικότητα, εκφράζουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους γιατρούς και την επιστήμη από ό, τι οι άνθρωποι σε φτωχές χώρες. Δυστυχώς, πολλοί έχουν κάνει λάθος τον κ. Wakefield και τους kronies του για αξιόπιστους εμπειρογνώμονες. Οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ακούσει λιγότερα από αυτά, και έχουν δει περισσότερες από τις βλάβες που προκαλούνται από θανατηφόρες αλλά προληπτικές ασθένειες.

Η δυσπιστία της Δύσης για τα εμβόλια ήταν ήδη δαπανηρή. Η ιλαρά σχεδόν εξαλείφθηκε εκεί μετά την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού στη δεκαετία του 1960, αλλά επέστρεψε. Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανάκλησε το καθεστώς «πλήρους καταπολέμησης της ιλαράς» της Αλβανίας, της Βρετανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Η Αμερική ανέφερε τις περισσότερες περιπτώσεις από το 1992.

Καθώς εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός, ο YouGov, δημοσκόπος, ρώτησε τους Αμερικανούς σχετικά με τα εμβόλια. Παρά την προπαγάνδα του κ. Wakefield για την καταπολέμηση των εμβολιασμών - ζει τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες - τουλάχιστον το 85% των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατών πιστεύουν ότι τα τρυπήματα της ιλαράς είναι ασφαλή για τα παιδιά. Όμως, το χάσμα των κομμάτων μεγαλώνει για υποχρεωτικές ενέσεις και είναι ακόμη μεγαλύτερο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Μόνο το 37% των Ρεπουμπλικανών δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν κατά του ιού, σε σύγκριση με το 61% των Δημοκρατών. Το ποσοστό είναι μόλις 30% για τους μεσήλικες και τους λιγότερο μορφωμένους ανθρώπους στα δεξιά. Ακόμα και μετά την προσαρμογή για τέτοιους παράγοντες, διαπιστώνουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι λιγότερο υποστηρικτικοί από τους Δημοκρατικούς του ίδιου φόντου.

Αυτό είναι άσχημα νέα για τις κυβερνήσεις που ελπίζουν να εξαλείψουν τον κορωνοϊό. Οι δημοσκοπήσεις του Wellcome δείχνουν ότι πολλές χώρες εμπιστεύονται τα εμβόλια λιγότερο από ότι η Αμερική. Το μερίδιο των κατοίκων τους που επιθυμούν να εμβολιαστούν μπορεί να είναι κάτω από το 50%. Το κατά πόσον αυτό θα παρέχει ανοσία στην αγέλη είναι ασαφές, δεδομένου ότι οι περισσότερες εκτιμήσεις του ορίου κυμαίνονται από 40-70%. Ανεξάρτητα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το να πείσουν τους ανθρώπους να κάνουν εμβόλια μπορεί να είναι τόσο δύσκολο όσο το να τα παράγουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ