Η Αίγυπτος ενεργειακός κόμβος Ευρώπης και Αφρικής

Η Αίγυπτος θα μπορούσε να προμηθεύσει την Ευρώπη μέσω του υπό κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου την Κύπρο και την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει συνομιλίες για σχέδια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και την Αφρική, εκμεταλλευόμενη το πλεονέκτημά της ως παραγωγός φτηνών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια προσπάθεια να γίνει περιφερειακός κόμβος εξαγωγών, δήλωσε ο επικεφαλής του κρατικού ταμείου πλούτου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Αίγυπτος η οποία έχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας, βλέπει χώρες «πεινασμένες ενεργειακά» στο Βορρά ως πιθανούς πελάτες, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ayman Soliman. Η Αίγυπτος θα μπορούσε να προμηθεύσει την Ευρώπη μέσω του υπό κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με ευρωπαίους επενδυτές υποδομών, συμβούλους και εμπόρους ενέργειας για να εκτιμήσουμε τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές», δήλωσε ο Σολίμαν σε συνέντευξή του στο Κάιρο. Η γραμμή μεταφοράς «θα τοποθετήσει την Αίγυπτο ως μακροπρόθεσμο κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την Ευρώπη».

Οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρες για την Αίγυπτο, η οποία ήδη γίνεται κόμβος φυσικού αερίου μετά από τις υπεράκτιες ανακαλύψεις. Το έθνος της Βόρειας Αφρικής, το οποίο έχει χωρητικότητα περίπου 50 γιγαβάτ, με το ένα πέμπτο να είναι πλεόνασμα, διαθέτει μακρόχρονες εγκαταστάσεις με αέριο και υδροηλεκτρική ενέργεια και ενισχύει τη χρήση και άλλων πηγών. Περίπου το 8,6% της ισχύος της χώρας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει το 20% έως το 2022 και περισσότερο από το διπλασιασμό του έως το 2035.

Η ικανότητα της Αιγύπτου ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια από τρεις σταθμούς παραγωγής ενέργειας που κατασκευάστηκαν από τη Siemens AG, ένα ηλιακό πάρκο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νότο, το Benban - ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο - και ένα αιολικό πάρκο. Η χώρα υπέγραψε συμφωνία ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία το 2017 για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Βόρειας Αφρικής, με χωρητικότητα 4,8 gigawatt.

Το πλεόνασμα σηματοδοτεί μια ανάκαμψη από το 2013, όταν η Αίγυπτος αγωνίστηκε να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τον ταχέως αναπτυσσόμενο πληθυσμό της, τον μεγαλύτερο στον αραβικό κόσμο. Οι ενεργειακές ελλείψεις αποτέλεσαν ένα από τους παράγοντες της λαϊκής οργής εναντίον της κυβέρνησης του ισλαμιστή προέδρου Μοχάσι Μέρσι, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εξουσία κατά τη διάρκεια μιας λαϊκής εξέγερσης με στρατιωτική υποστήριξη.

Η συνεργασία

Το Ταμείο έχει συνάψει συμφωνία με το Υπουργείο Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη συμμετοχή επενδυτών στα σχέδια εξαγωγής του. Ήδη συνδεδεμένη με τη Λιβύη και την Ιορδανία, η Αίγυπτος επιδιώκει επίσης να προμηθεύσει αναδυόμενες οικονομίες στην Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Σολίμαν.

«Γίνεται βολιδοσκόπηση για πιθανές συνεργασίες στην Αφρική και ήδη βρισκόμαστε σε συνομιλίες με αντίστοιχα κρατικά ταμεία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος. Αρνήθηκε να προσδιορίσει τις χώρες ή τους θεσμούς, λέγοντας μόνο ότι αφορούν την αφρικανική ήπειρο.

Η Αίγυπτος υπέγραψε μια αρχική συμφωνία για τη διασύνδεση EuroAfrica με την Κύπρο και την Ελλάδα πέρυσι. Το Ταμείο βρίσκεται σε επαφή με εμπόρους ενέργειας "για να βρει ομολόγους που μπορούν να επενδύσουν παράλληλα με το ταμείο και να αναπτύξουν τη γραμμή μεταφοράς", και επίσης πραγματοποιεί αρχικές συνομιλίες με ορισμένους τοπικούς και διεθνείς επενδυτές υποδομών, δήλωσε ο Soliman.

Το πρώτο στάδιο της γραμμής Αίγυπτος-Κύπρος-Ελλάδα εκτιμάται ότι κοστίζει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3 δισεκατομμύρια δολάρια) και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία έως τον Δεκέμβριο του 2023, με αρχική χωρητικότητα μετάδοσης 1.000 μεγαβάτ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της EuroAfrica.

Η Αίγυπτος θα επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος παραγωγής ενέργειας, ειδικά για την ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με τον Soliman. Μια κερδοφόρα τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από την Benban είναι 2,4 σεντ ανά κιλοβατώρα, σε σύγκριση με τη μέση τιμή που καταβάλλεται ανά ευρωπαϊκό νοικοκυριό 23 σεντς ανά KWh, είπε.

Στον βιομηχανικό τομέα, ανέφερε ότι μια κερδοφόρα τιμή πώλησης για την Αίγυπτο είναι περίπου 9 σεντ ανά KWh έναντι των 15,4 σεντ σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

«Είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε βιομηχανικές οικονομίες που είναι πεινασμένες από ενέργεια και έχουν παράλληλα περιβαλλοντική συνείδηση», δήλωσε ο Soliman.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ