Ο DBRS αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του προς τα κάτω

Σε προσαρμογή προς τα κάτω των δυσμενών και μετριοπαθών σεναρίων του για το 2020 για ορισμένες οικονομίες της Ευρώπης, προχώρησε ο οίκος DBRS.

Σε προσαρμογή προς τα κάτω των δυσμενών και μετριοπαθών σεναρίων του για το 2020 για ορισμένες οικονομίες της Ευρώπης, προχώρησε ο οίκος DBRS, σε σύγκριση με τα προηγούμενα αντίστοιχα σενάρια του, που δημοσιεύθηκαν στις 22 Ιουλίου.

 «Για μερικές οικονομίες, ιδίως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, του Βελγίου και χωρών της Νότιας Ευρώπης, η κάμψη ήταν χειρότερη από το αναμενόμενο και τα μετριοπαθή και δυσμενή σενάρια μας προσαρμόστηκαν προς τα κάτω για το 2020», υπογραμμίζει ο καναδικός οίκος στην έκθεση Σεπτεμβρίου για την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις του 2020 για Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία είναι ότι η οικονομία αυτών των χωρών θα συρρικνωθεί τώρα μεταξύ 9% - 12%, ενώ σημειώνει πως με την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, η Ισπανία κινδυνεύει ιδιαίτερα για διψήφια νούμερα συρρίκνωσης για φέτος.

Εάν η οικονομική ανάκαμψη συνεχιστεί ευρέως, σύμφωνα με τις παραδοχές στο μετριοπαθές σενάριό, ο DBRS Morningstar αναφέρει ότι αυτές οι οικονομίες αναμένεται να παρουσιάσουν ανάλογη ισχυρή ανάκαμψη της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2021.

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο οίκος αναμένει συρρίκνωση για το 2020 κατά 7% και αύξηση της ανεργίας στο 18% με βάση το μετριοπαθές σενάριο, ενώ για το 2021 αναμένει ανάπτυξη κατά 4% και ανεργία επίσης 18% και για το 2022 ανάπτυξη 3,5% και ανεργία 17,5%.
 
Με βάση το δυσμενές σενάριο, ο DBRS αναμένει για την ελληνική οικονομία το 2020 συρρίκνωση κατά 9% και αύξηση της ανεργίας στο 23%, ενώ για το 2021 αναμένει ανάπτυξη κατά 1,5% και μείωση της ανεργίας στο 21% και για το 2022 ανάπτυξη 4% και περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 18,5%.
 
Αναφέρει επίσης ότι στις περισσότερες οικονομίες, και ιδίως στην Ευρώπη, τα επίσημα μέτρα για την ανεργία παραμένουν αδύναμα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η ανεργία από μόνη της δεν απεικονίζει τον πλήρη αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.

Υπήρξε σημαντική αύξηση της μη συμμετοχής στην απασχόληση, με μεγάλο αριθμό εργαζομένων να εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό, σημειώνει.
 
Επιπλέον, ο DBRS αναφέρει ότι οι εταιρείες μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τις ώρες εργασίας του προσωπικού τους, αλλά, με τη βοήθεια κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης, όπως σημειώνει, κατάφεραν να διατηρήσουν το τρέχον εργατικό δυναμικό τους με μειωμένους μισθούς.

Αυτή η προσέγγιση πολιτικής πιθανόν να συνεπάγεται κάποια αύξηση της ανεργίας από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που βρίσκεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς σταδιακά αποσύρονται τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης, καταλήγει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, ο οποίος σημειώνει ότι η νέα αναθεώρηση των σεναρίων του θα γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου 2020.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ