Ευρωπαϊκό ντόμινο δημιουργεί η τουρκική οικονομική κατρακύλα

To Bloomberg αναφέρει ότι τα συμπτώματα της τουρκικής οικονομίας θα εξαπλωθούν στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Η κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας αναπόφευκτα θα έχει αρνητική επίδραση στις ευρωπαϊκές τράπεζες αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Για πολλούς επενδυτές, τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας έχουν προκληθεί από την ίδια και υποχρεούνται να παραμείνουν απομονωμένα εντός της χώρας.

Για τον John Floyd, επικεφαλής των μακροοικονομικών στρατηγικών της Record Currency Management τα συμπτώματα της τουρκικής οικονομίας θα εξαπλωθούν στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Ο επικεφαλής των μακροοικονομικών στρατηγικών της Record Currency Management, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποντάρει εναντίον των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας - καθώς και του ίδιου του ευρώ - με την προσδοκία ότι σύντομα θα γίνουν αισθητοί οι κραδασμοί της οικονομίας της Τουρκίας στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στην πολυετή καριέρα του, ο πρώην έμπορος της Deutsche Bank AG δήλωσε ότι προέβλεψε την ασιατική κρίση και την κατάρρευση της Αργεντινής. Τώρα, λέει ότι η πτώση της λίρας και τα καθαρά αρνητικά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας θα συνδεθούν με τις ανεπτυγμένες αγορές καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ζημιάς από τα επισφαλή δάνεια.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας σε σκουπίδια την Παρασκευή, λέγοντας ότι η κρίση του ισοζυγίου πληρωμών είναι «όλο και πιο πιθανή».

Ποιος κινδυνεύει;

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία λόγω των δεσμών δεκαετιών.

«Είναι ζήτημα στην Τουρκία, αλλά επίσης δεν είναι μόνο θέμα της Τουρκίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Φλόιντ με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Οι οικονομίες τους αποδυναμώνουν, ο κορωνοϊός αυξάνεται και πάλι, η ανεργία είναι πολύ υψηλή, τα επίπεδα χρέους είναι πολύ υψηλά, υπάρχει γενικά μια κρίση όσον αφορά το ενιαίο νόμισμα. "

Η έκθεση ξένων τραπεζών στην Τουρκία έχει μειωθεί από την νομισματική κρίση του 2018, αλλά οι δανειστές στο εξωτερικό είχαν ακόμη συνολικά 166 δισεκατομμύρια δολάρια απαιτήσεων στην Τουρκία στο τέλος του 2019, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το μερίδιο του λέοντος, σύμφωνα με στοιχεία της Bank for International Settlements. Η οικονομία της Τουρκίας των 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί 4% φέτος, η λίρα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της το 2020 - τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση των αναδυόμενων αγορών - και το κόστος ασφάλισης του τουρκικού δημόσιου χρέους σχεδόν διπλασιάστηκε.

Ο Floyd βασίζει το στοίχημά του στην υπόθεση ότι οι Τούρκοι δανειολήπτες θα αγωνιστούν να πληρώσουν το χρέος σε ξένο νόμισμα λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας, συμβάλλοντας τελικά στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ευρωπαίους δανειστές.

«Ο κίνδυνος μηχανισμών μεταφοράς της κρίσης από την Τουρκία στην Ευρώπη υφίσταται μέσω της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε, και προς, τουρκικές τράπεζες και εταιρείες», δήλωσε ο Floyd, ο οποίος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Floyd Plus Currency Fund πριν ενταχθεί στο Record πέρυσι. «Το σοκ από τον κορωνοϊό και τα περιοριστικά μέτρα έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από τα τεστ πίεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έτσι αυξάνονται οι κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα».

Η λίρα ανάκαμψε ελάχιστα την Τρίτη μετά το χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου την προηγούμενη ημέρα. Οι μετοχές της Ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, η οποία κατέχει σχεδόν το 50% της τουρκικής Garanti Bankasi AS, της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας, μειώθηκαν κατά 1,8%, επεκτείνοντας τις απώλειες του τρέχοντος έτους σε περισσότερο από 50%. Οι μετοχές της BNP Paribas SA, μιας άλλης ευρωπαϊκής τράπεζας με τουρκικά υποκαταστήματα, μειώθηκαν κατά 1%.

Ενδέχεται προστασία στο προγραμματισμένο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με την Ιταλία και την Ισπανία που επλήγησαν περισσότερο στην Ευρώπη από την πανδημία και επομένως θα είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι. Ωστόσο, ο Floyd λέει ότι αυτό δεν θα σταματήσει την επιδείνωση των περιφερειακών οικονομιών και καλύπτει μόνο το 10% των χρηματοδοτικών αναγκών της Ιταλίας για τα επόμενα χρόνια.

«Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις. Είναι αυτό το πακέτο ανακούφισης για την πανδημία ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση; Πιθανόν. Νομίζω ότι είναι αρκετό για την επίλυση των προβλημάτων; Με τιποτα."

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ