Σε Lockdown ολόκληρη η Γαλλία

Η Γαλλία ξαναμπαίνει σε καραντίνα από την Παρασκευή και τουλάχιστον έως την 1η Δεκεμβρίου, προκειμένου να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της Covid-19, "το οποίο θα είναι χωρίς αμφιβολία φονικότερο από το πρώτο", ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

"Ο ιός κυκλοφορεί σε μια ταχύτητα που ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις δεν περίμεναν", είπε ο Μακρόν. "Αποφάσισα ότι θα πρέπει να ξαναμπούμε από την Παρασκευή στην καραντίνα που είχε σταματήσει τον ιό. (Το μέτρο) αφορά όλη την επικράτεια", δήλωσε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος ψες.
 
 "Το λοκντάουν θα προσαρμοστεί σε τρία βασικά σημεία: τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, η εργασία θα μπορεί να συνεχιστεί, θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας", διευκρίνισε.
 
Εάν δεν γίνει τίποτα, η Γαλλία κινδυνεύει να γνωρίσει "τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον" σε μερικούς μήνες, προειδοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος. "Ορισμένοι συνηγορούν υπέρ του να μην γίνει τίποτα και να αφήσουμε τον ιό να κυκλοφορεί, αυτό που ονομάζουμε να αναζητήσουμε τη συλλογική ανοσία (...). Το επιστημονικό συμβούλιο αξιολόγησε τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, είναι αδυσώπητες. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό θα σημάνει τη διαλογή των ασθενών στα νοσοκομεία και σε λίγους μήνες τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον", εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.
 
Στο πλαίσιο της καραντίνας, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα "μη απαραίτητα καταστήματα" θα κλείσουν. Ομως, τα σχολεία έως και το λύκειο θα παραμείνουν ανοικτά. Μονάχα τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως μαθήματα. Και αν και το γεγονός ότι θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία θα επιτρέψει σε πολλούς γονείς να ισορροπήσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, "όπου είναι δυνατό, θα γενικευτεί η τηλεργασία", όμως σε σύγκριση με την άνοιξη, "η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση", συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα εκατομμύριο κρούσματα σε ένα 24ωρο παγκοσμίως
 
Επιπλέον, "προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαδραματιστούν ανθρώπινες τραγωδίες, τις οποίες ζήσαμε την άνοιξη, όταν άνθρωποι μονάχοι, στο τέλος της ζωής τους, παρέμειναν τελείως απομονωμένοι, οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας (...) θα επιτρέπονται αυτή τη φορά, υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών κανόνων".
 
 Στο πεδίο της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που θα κλείσουν "αναλαμβάνοντας έως 10.000 ευρώ τον μήνα από τις απώλειές τους στον κύκλο εργασιών τους". "Ενα ειδικό σχέδιο θα καταρτιστεί για τους ανεξάρτητους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", διαβεβαίωσε, καλώντας τους Γάλλους να μείνουν "ενωμένοι και αλληλέγγυοι", παρά την "κόπωση" που νιώθουν. "Οπως όλοι οι γείτονές μας, έχουμε κυριευτεί από την αιφνίδια επιτάχυνση της επιδημίας από έναν ιό που μοιάζει να αυξάνει τη δύναμή του δεδομένου ότι ο χειμώνα πλησιάζει και οι θερμοκρασίες πέφτουν... Ολοι μας στην Ευρώπη αιφνιδιαστήκαμε από την εξέλιξη του ιού", υπογράμμισε ο Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραμονεύει το Lockdown - Ξεμένει από επιλογές η Ευρώπη
 
"Ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία έλαβαν νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα σε σύγκριση με εμάς. Εντούτοις, όλοι μας βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, έχουμε κατακλυστεί από ένα δεύτερο κύμα που το γνωρίζουμε ότι θα είναι, αναμφίβολα, σκληρότερο και φονικότερο από το πρώτο", τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ