Ποιες επιχειρήσεις έχουν «αντισώματα» στον κορωνοϊό

Ποιοι κλάδοι θα επιβιώσουν και ποιοι δε θα καταφέρουν να περάσουν από την ατραπό της πανδημίας - Πώς οι καταναλωτικές συνήθειες ωθούν σε αλλαγές λειτουργίας τις επιχειρήσεις

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ως αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις, να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να επαναξιολογήσουν τα μοντέλα λειτουργίας τους. Αρκετές επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν από την πίεση της πανδημίας, άλλες θα βγουν αρκετά λαβωμένες και άλλες κερδισμένες.

Είναι ενδεικτικό της παγκόσμιας πίεσης που αντιμετωπίζει η παραγωγή, ότι τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκε μείωση της παραγωγής κατά 20% σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας. Από την ίδια πηγή, αντλούνται και τραγικά στοιχεία που δείχνουν ότι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 χάθηκαν 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Financial Times που επικαλείται πηγές του ΟΟΣΑ, η συρρίκνωση που προβλέπεται για την παγκόσμια οικονομία το 2020 θα φτάσει το 4,5% και δεν υπολογίζεται ανάκαμψη της κατά το 2021.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται σίγουρο ότι οι καταναλωτικές συνήθειες όταν και όποτε τελειώσει η πανδημία και οι περιορισμοί τη συνοδεύουν, οι καταναλωτικές συνήθειες θα είναι εντελώς διαφοροποιημένες. Ως εκ τούτου δεδομένο είναι και ότι ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων θα προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες συνήθειες. Ποιες επιχειρήσεις και ποιοι κλάδοι όμως θα ανταποκριθούν και θα προσαρμοστούν πιο εύκολα.

Ο επιχειρηματικός δαρβινισμός… «Θα επιβιώσουν όσοι προσαρμοστούν»

Σύμφωνα με δημοσίευμα των F.T. οι κολοσσοί της τεχνολογίας και του διαδικτύου, δείχνουν να έχουν «αντισώματα» στον κορωνοϊό και να είναι ανθεκτικοί στην πίεση της πανδημίας. Εταιρίες όπως το Facebook, η Amazon, η Microsoft και η Google θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της υπόθεσης. Και αυτό επειδή παρέχουν στο πλαίσιο της πανδημίας πολύ περισσότερο απ’ ότι σε κανονικές συνθήκες, δυνατότητες κοινωνικοποίησης, αναγκαίων αγορών μέσω διαδικτύου και γενικώς συμβάλλουν στη συνέχιση της ζωής και της καθημερινότητας… μέσω της οθόνης.

Οι υπηρεσίες streaming καταφέρνουν να κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον και την προσφορά της διασκέδασης. Ως εκ τούτου συγκαταλέγονται και αυτές στους διαφαινόμενους νικητές της πανδημίας.

Από τον κατάλογο με τους κερδισμένους, δεν θα μπορούσε να λείπει η φαρμακοβιομηχανία. Οι λόγοι είναι προφανείς. Η κατάσταση της πανδημίας όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον εν λόγω κλάδο αλλά καθιστά τον καθιστά πιο αναγκαίο και περιζήτητο.

«Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι χώρες που επλήγησαν από την πανδημία είδαν αύξηση από 46% μέχρι 77% σε υπηρεσίες  πληροφοριών και επικοινωνίας.  Οι online  αγορές στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 18%-στα 710 δισ. δολάρια-, σύμφωνα με την eMarketer,  ενισχύοντας έτσι και άλλους τομείς όπως τα logistics» αναφέρει σε δημοσίευμά της η naftemporiki.gr.

Οι ευάλωτες επιχειρήσεις…

Όπως είναι κατανοητό και από την κυπριακή πραγματικότητα, ο τουριστικός κλάδος γνωρίζει πρωτόγνωρες επιπτώσεις. Στην Κύπρο ειδικότερα η πτώση του τουρισμού και οι απώλειες εσόδων ξεπερνούν το 80% συγκριτικά με πέρυσι. Ο κλάδους του τουρισμού λοιπόν, είναι από τους μεγάλους χαμένους.  

Στην ίδια μοίρα με τα τουριστικά και ο σχετιζόμενος άμεσα με τον τουρισμό κλάδος των αερομεταφορών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Απρίλιο και στις αρχές του πρώτου lockdown, οι αερομεταφορές είχαν καθηλωθεί, με τα ποσοστά ακινητοποίησης των αεροσκαφών να φτάνει τα 90%!

Οι επιχειρήσεις τις εστίασης και γενικότερα της διασκέδασης, πιέζονται και θα πιεστούν για όσο διαρκεί η πανδημία. Σχετικό δημοσίευμα της naftemporikis.gr, αναφέρει ότι «Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέγραψε μείωση της ζήτησης που κυμάνθηκε από 67% μέχρι 79% στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία στις  χώρες που «νόσησαν» από κορωνοϊό».

Το «δράμα» δεν τελειώνει με το τέλος της πανδημίας…

Ο Μπαχίς Ελ – Ρέις, συνεργάτης της εταιρίας παροχής συμβουλετικών υπηρεσιών Kearney, τόνισε στους FT ότι «η αύξηση της ανεργίας θα επηρεάσει τις καταναλωτικές δαπάνες . Για τον ίδιο μάλιστα το τέλος της πανδημίας δεν μας εξασφαλίζει καν το τέλος της αβεβαιότητας».

Επιπλέον, δεν είναι μόνο η πανδημία που επηρεάζει τις καταναλωτικές συνήθειες και τα μοντέλα λειτουργίας των επιχειρήσεων. Γεγονότα όπως το Brexit, η κλιματική αλλαγή, οι μεταναστευτικές ροές και οι πολιτική αποσταθεροποίηση που ολοένα αυξάνεται στις δυτικές χώρες, είναι μόνο μερικές πρόσθετες αιτίες παρέκκλισης από τις συνηθισμένες και παραδοσιακές καταναλωτικές και επιχειρηματικές συνήθειες.

Διάφορες έρευνες για τις οποίες γίνεται αναφορά στο εν λόγω δημοσίευμα των FT, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αφενός οι καταναλωτές θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί για το πώς και πού ξοδεύουν. Αφετέρου και αναφορικά με τις επιχειρήσεις, «είναι ότι όποιος παράγει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία η χρήση ή η αγορά των οποίων δεν καθίσταται απαραίτητη, μπορεί να αναβληθεί, θα σημειώσει πτώση».

«Οι φαρμακευτικές, για παράδειγμα, που παράγουν μη απαραίτητα προϊόντα, όπως το Viagra, σύντομα θα δουν ότι οι καταναλωτές τους δεν είναι πια διαθέσιμοι να ξοδέψουν για προϊόντα τέτοιου είδους, εξηγεί ο Τζόρνταν Στράους της Kroll στους F.T. και συνεχίζει  «όπως και το smartwatch δεν πρόκειται να συνεχίσει να θεωρείται απαραίτητο αξεσουάρ γιατί το smartphone αποτελεί  το πραγματικά βασικό προϊόν τεχνολογίας».

Οι ποιοτικές μεταβολές και οι αλλαγές συνήθιας, θα επηρεάσουν και τον κλάδο των αερομεταφορών, μετά το τέλος της πανδημίας. Είναι δεδομένο ότι ένα μεγάλος αριθμός ταξιδιών επαγγελματικού χαρακτήρα που αφορά το 56% περίπου των κερδών των αερομεταφορών, θα σημειώσει «βουτιά» επειδή εν πολλοίς θα αντικατασταθούν από τηλεργασίες και τηλεδιασκέψεις.

Μια πιο ριζοσπαστική και ασυνήθιστη πρόταση διατύπωσε ο Ροκ Κάνα της  McKinsey για τα ξενοδοχεία. Η αλλαγές που θα επιφέρει η πανδημία εξηγεί ότι «μπορεί να σημαίνει για τα ξενοδοχεία ότι πρέπει να προωθήσουν τα δωμάτιά τους ως προσωρινούς χώρους εργασίας».

Εν κατακλείδι, όπως φαίνεται η αναγωγή της δαρβινικής θεώρησης περί επιβίωσης όσων προσαρμόζονται, φαίνεται να ισχύει και για τις επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr & Financial Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ