Η Τουρκία έχει δαπανήσει $101 δισ. προσπαθώντας να ελέγξει το νόμισμα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs η Τουρκία έχει δαπανήσει πέραν των 100 δισ. δολαρίων στην προσπάθεια να σώσει το τουρκικό νόμισμα.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η Τουρκία έχει ξοδέψει 101 δισεκατομμύρια δολάρια παρεμβαίνοντας στις αγορές συναλλάγματος φέτος, σύμφωνα με χθεσινές εκτιμήσεις της Goldman Sachs.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια αναπαράγοντας το τι έχει πει ο Murat Unur της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Αυτό ήταν χαμηλότερο από τον μέσο όρο Ιανουαρίου-Αυγούστου των 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως που ωστόσο εξακολουθεί να είναι αρκετά μεγάλο κατά την άποψή μας, δεδομένου του που βρίσκονται τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα", πρόσθεσε ο Unur.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν δημοσιεύει τα δεδομένα παρέμβασης συναλλάγματος.

Η Goldman Sachs σημειώνει ότι τα δεδομένα προέρχονται από τον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των πραγματικών και αναμενόμενων μεταβολών στα καθαρά ξένα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας και προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος αβεβαιότητας γύρω από αυτά τα στοιχεία.

Η τουρκική λίρα, παρά τις παρεμβολές στην αγορά συναλλάγματος έχει εξασθενήσει σχεδόν κατά 30% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ