Ο Ερντογάν απέλυσε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μετά τα αρνητικά ρεκόρ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε για δεύτερη φορά μέσα σε 16 μήνες τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε για δεύτερη φορά μέσα σε 16 μήνες τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Μετά την απόλυση του Murat Uysal, μιας απόφασης που έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας σήμερα Σάββατο, ο Ερντογάν προχώρησε στον διορισμό του πρώην Υπουργού Χρηματοδότησης Naci Agbal ως του νέου επικεφαλής της νομισματικής αρχής της Τουρκίας.

Η αναπάντεχη απόλυση του Uysal γίνεται μετά από εβδομάδες πτώσης του τουρκικού νομίσματος, το οποίο τις τελευταίες δύο βδομάδες καθημερινά σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο Uysal είχε αυξήσει το κόστος δανεισμού μέσω ενός συνδυασμού αυξήσεων επιτοκίων και μέτρων μετά τον Αύγουστο, αποτυγχάνοντας ωστόσο να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στο νόμισμα ή να συγκρατήσει τον πληθωρισμό ο οποίος χτυπά διψήφια νούμερα.

Σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται ότι κάποιοι οικονομολόγοι ερμηνεύουν αυτή την αλλαγή στην οποία προβαίνει ο Ερντογάν, ως μια αλλαγή που θα σηματοδοτήσει μια πιο φιλική νομισματική πολιτική προς τις απαιτήσεις των αγορών.

Ωστόσο αναφέρεται επίσης ότι ο Ερντογάν αντιτίθεται στις απαιτήσεις των επενδυτών και στην άποψη των περισσότερων κεντρικών τραπεζίτων όλου του κόσμου, οι οποίοι θεωρούν ότι με την αύξηση των επιτοκίων θα υπάρξει μείωση του πληθωρισμού.

Άλλοι οικονομολόγοι αναφέρουν στον ξένο τύπο ότι «Η απροσδόκητη απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον Uysal από Διοικητή προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στην αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας». Προσθέτουν επίσης, ότι αυτό δεν θα σταματήσει τη μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση του νομίσματος ή δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό στον μακροχρόνιο στόχο του.

Γνώριμο πρόσωπο ο νέος Διοικητής

Ενώ ο Agbal είναι ένα γνώριμο όνομα για πολλούς παρατηρητές της τουρκικής οικονομίας, από την εποχή του ως υπουργός Χρηματοδότησης έως το 2018, ο 52χρονος πρώην γραφειοκράτης δεν υπηρέτησε ποτέ στη νομισματική αρχή. Τούτου λεχθέντος, ο Agbal συνεργάστηκε με τους Mehmet Simsek και Ali Babacan, οι οποίοι θεωρούνταν ευρέως ως την πρώην βασική οικονομική ομάδα του Ερντογάν που έδωσε χρόνια σταθερής ανάπτυξης.

«Δεν μπορεί να είναι χειρότερο από τον Uysal, σίγουρα», δήλωσε ο Timothy Ash, στρατηγικός της BlueBay Asset Management, σε ένα μήνυμα που έχει αποστείλει σε επενδυτές. «Ο Agbal έχει τη φήμη ως αξιοπρεπής τεχνοκράτης. Είναι ορθόδοξος ως προς στις οικονομικές αντιλήψεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είχε αναλάβει τη δουλειά χωρίς να του επιτρέπεται να κάνει το σωστό."

Το ερώτημα είναι αν θα του επιτραπεί να κάνει πραγματικά τη δουλειά που θεωρεί κατάλληλη, είπε ο Ash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ