Το μυστήριο γύρω από την περιουσία του Maradona

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι διεθνή δημοσιεύματα κοστολογούν την περιουσία του Μαραντόνα στις 100.000 δολάρια ενώ έχει κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Παρόλο που ο Μαραντόνα έχει κερδίσει εκατομμύρια ευρώ κατά την ποδοσφαιρική του καριέρα και τις συμφωνίες για διαφημίσεις, τα δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα αναφέρουν ότι η περιουσία του θρύλου του ποδοσφαίρου ανέρχεται στις 100.000 δολάρια.

«Ψίχουλα» ακούγονται τα 100.000 δολάρια για το φαινόμενο της στρογγυλής θεάς, που είχε σπάσει το ρεκόρ της πιο ακριβής μετεγγραφής δύο φορές ενώ μετά που κρέμασε τα παπούτσια ως ποδοσφαιριστής είχε μεγάλα συμβόλαια διαφημίσεων αλλά και ως προπονητής σε Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μεξικό.

Οι δικαστικές μάχες με τις Ιταλικές Αρχές

Σημειώνεται ότι η περιουσία του υπολογιζόταν το 1992 στα 100 εκατομμύρια δολάρια, όταν όμως την ίδια εποχή είχαν ξεκινήσει και οι δικαστικές υποθέσεις του για ναρκωτικά στη Νάπολη και οι οφειλές προς την ιταλική εφορία.

Οι ιταλικές φορολογικές αρχές τον είχαν στο στόχαστρο για σειρά ετών, κατηγορώντας τον για ευρεία φοροδιαφυγή στα χρόνια που πέρασε στη Νάπολη (1984-1992).

Τον Οκτώβριο του 2013 όταν ταξίδεψε στο Μιλάνο, για μια τηλεοπτική εκπομπή, η ιταλική εφορία τον ενημέρωσε επισήμως, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, πως θα παγώσει την περιουσία του στη χώρα για να πληρωθεί το χρέος του. Ένα χρέος που η κρατική Equitalia υπολόγιζε ότι ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Η υπόθεση κατέληξε, σύμφωνα με το ΑΡ που επικαλείται τον ιταλικό Τύπο, με την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων στην Ιταλία, στοιχίζοντας στον Μαραντόνα 39 εκατομμύρια δολάρια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ιταλικές αρχές είχαν κατάσχει τα σκουλαρίκια του και τα δύο χρυσά ρολόγια Rolex που είχε στην κατοχή του.

Η κατάληξη αυτής της περιπέτειας με τις φορολογικές οφειλές στο ιταλικό κράτος είναι εξίσου θολή. Ο ίδιος είχε δηλώσει στην «Corriere della Serra» το 2016 πως το αδιανόητα μεγάλο χρέος είχε αποπληρωθεί,  με τον πρόεδρο της Νάπολης να τον διαψεύδει λίγο αργότερα, δηλώνοντας το 2017, πως σκόπευε να τον κάνει πρεσβευτή της ομάδας μόλις τακτοποιούσε τις εκκρεμότητές του με το ιταλικό κράτος.

Αν και πόσα χρωστάει ακόμα στην εφορία της Ιταλίας δεν είναι σαφές, ιταλικές πηγές μιλούν πάντως για ένα υπόλοιπo 37 εκατ. ευρώ.

100.000 δολάρια περιουσία με 1,25 εκατομμύρια μισθό

Πολλές αναφορές στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δείχνουν ότι η καθαρή αξία του Maradona είναι περίπου 100.000 Ωστόσο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα goal.com στον προηγούμενο ρόλο του ως επικεφαλής προπονητής για τους Dorados, πληρώθηκε περίπου 1,25 εκατομμύρια στερλίνες για το εντεκάμηνης διάρκειας συμβόλαιό του.

Επίσης πέραν από τις επαγγελματικές αμοιβές του, ο μεγάλος Αργεντίνος συνέχιζε  να διατηρεί διαφημιστικά συμβόλαια την Puma, την Konami και τις Hublot.

Σημειώνεται επίσης ότι στο Instagram οι ακόλουθοι του ξεπερνούσαν τα 6,9 εκατομμύρια.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ