Εδώ είναι 5 κρίσεις υγείας του 2020 που επισκίασε ο COVID-19

Οι πέντε κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι τα επόμενα 10 χρόνια είναι όλοι περιβαλλοντικοί, σύμφωνα με έκθεση σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του World Economic Forum, καταγράφει τις πέντε μεγάλες υγειονομικές κρίσεις που έλαβαν χώρα το 2020 αλλά επισκιάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο κίτρινος πυρετός, η ιλαρά και η chikungunya - ένας ιός που εξαπλώνεται από τα κουνούπια - συγκαταλέγονται μεταξύ των άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του 2020. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το 2020 ανταποκρίθηκε επίσης σε φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες στο Σουδάν που επέφεραν μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Οι πέντε κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι τα επόμενα 10 χρόνια είναι όλοι περιβαλλοντικοί, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Και αν ο COVID-19 έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα -  για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μόνο μία από τις περισσότερες από 60 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις οποίες ο ΠΟΥ,  ανταποκρίθηκε φέτος.

1. Chikungunya στο Τσαντ

Στο Τσαντ, βόρεια-κεντρική Αφρική, περισσότερα από 27.500 κρούσματα ιού chikungunya, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου, αναφέρθηκαν σε τρεις επαρχίες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Το Chikungunya είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται στους ανθρώπους από τα τσιμπήματα των μολυσμένων κουνουπιών Aedes.

«Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από μια απότομη εμφάνιση πυρετού που συχνά συνοδεύεται από πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή, η οποία συχνά είναι πολύ εξουθενωτική και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια», λέει ο ΠΟΥ.

Οι θάνατοι είναι σπάνιοι, αλλά ο ιός μπορεί να προκαλέσει μεγάλες επιδημίες με τη δυνατότητα να επιβαρύνει τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ομάδες από το Υπουργείο Υγείας και Εθνικής Αλληλεγγύης του Τσαντ, τον ΠΟΥ, τον Ερυθρό Σταυρό και τον τοπικό δήμο απολύμανσαν στις πληγείσες επαρχίες, καταστρέφοντας περιοχές αναπαραγωγής προνυμφών κουνουπιών και ευαισθητοποιώντας τοπικά.

2. Κίτρινος πυρετός στη Γκαμπόν και το Τόγκο

Στη Γκαμπόν και το Τόγκο στη δυτική Αφρική, αναφέρθηκαν δύο κρούσματα κίτρινου πυρετού τον Απρίλιο.

Οι περιπτώσεις ήταν ένας άνδρας 83 ετών και μια γυναίκα 55 ετών χωρίς γνωστό ιστορικό εμβολιασμού για την ασθένεια.

Υπήρξε εμβολιασμός ρουτίνας κατά του κίτρινου πυρετού από το 2000 στη Γκαμπόν και το 2005 στο Τόγκο, με ποσοστό έως και 85% του πληθυσμού να πιστεύεται ότι είναι ανοσοποιημένο.

«Επί του παρόντος υπάρχει κίνδυνος διακοπής στις συνήθεις δραστηριότητες ανοσοποίησης λόγω των επιπτώσεων που σχετίζονται με το COVID-19 στο σύστημα υγείας και της μειωμένης ζήτησης για ανοσοποίηση λόγω φυσικών απαιτήσεων απόστασης ή απροθυμίας της κοινότητας», λέει ο ΠΟΥ για την υπόθεση της Γκαμπόν.

Οι επιδημιολογικές έρευνες διεξήχθησαν στις πληγείσες περιοχές και αυξήθηκαν οι αποκρίσεις εμβολιασμού.

3. Η ιλαρά στο Μεξικό

Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, περισσότερες από 1.300 πιθανές περιπτώσεις ιλαράς αναφέρθηκαν στο Μεξικό. Οι ηλικίες των πληγέντων κυμαίνονταν από τρεις μήνες έως 68 χρόνια.

Η μετάδοση είναι αερομεταφερόμενη ή μέσω σταγονιδίων από τη μύτη, το στόμα ή το λαιμό μολυσμένων ατόμων και «παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των μικρών παιδιών παγκοσμίως», σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Ο Παν Αμερικανός Οργανισμός Υγείας (PAHO) και ο ΠΟΥ παροτρύνουν όλα τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν οδηγίες για την ανοσοποίηση στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

4. Ο Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η δεύτερη μεγαλύτερη επιδημία του Έμπολα στον κόσμο καταγράφηκε στις 25 Ιουνίου 2020.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το ξέσπασμα σχεδόν δύο ετών ήταν ιδιαίτερα δύσκολο λόγω του γεγονότος ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ήταν «ενεργή ζώνη σύγκρουσης». Από 3.481 περιπτώσεις, 2.999 πέθαναν.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εκπαιδεύτηκαν για την ανταπόκριση - την οποία ηγήθηκε το Υπουργείο Υγείας της χώρας και υποστηρίχτηκε από την ΠΟΥ και τους εταίρους - εξετάστηκαν 220.000 δείγματα και πάνω από 303.000 άτομα εμβολιάστηκαν με το εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο rVSV-ZEBOV-GP.

Οι εργασίες θα συνεχίσουν να βασίζονται στα οφέλη που σημειώθηκαν σε αυτήν την απάντηση για την αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς και του COVID-19.

5. Πλημμύρες στο Σουδάν

Τον Σεπτέμβριο, η Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε ότι παρέχει βασικά φάρμακα και προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων της χολέρας, σε κοινότητες που επλήγησαν από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στο Σουδάν.

«Μέχρι σήμερα, οι πλημμύρες έχουν σκοτώσει 100 ανθρώπους, τραυματίστηκαν 46 ακόμη και πλήττουν σχεδόν 500.000 ανθρώπους σε 16 από τις 18 πολιτείες της χώρας. Σχεδόν 50.000 σπίτια έχουν καταστραφεί και 52.000 έχουν πληγεί σοβαρά », δήλωσε ο ΠΟΥ.

Οι ιατρικές προμήθειες στη χώρα υπολογίζονται σε περίπου 25% των πραγματικών αναγκών, σύμφωνα με την ΠΟΥ, και οι ελλείψεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Μαζί με τους συνεργαζόμενους φορείς και το υπουργείο Υγείας του Κράτους, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι είχε ανταποκριθεί σε 128 προειδοποιήσεις για ασθένειες, όπως διάρροια, ιλαρά, COVID-19 και άλλα.

Παγκόσμιοι κίνδυνοι

Η Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2020 προειδοποίησε ότι οι πέντε πρώτοι παγκόσμιοι κίνδυνοι τα επόμενα 10 χρόνια ήταν όλοι περιβαλλοντικοί.

Περιλαμβάνουν ακραία καιρικά φαινόμενα και την αποτυχία των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων να μετριάσουν ή να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Η πλατφόρμα Future of Health and Healthcare του Φόρουμ μοιράζεται μαθήματα από επαγγελματίες, εμπειρογνώμονες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παγκοσμίως σχετικά με τον τρόπο μεταμόρφωσης της βιομηχανίας υγειονομικής περίθαλψης, προωθώντας παράλληλα την υγιή ζωή και διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε προσιτή ποιοτική φροντίδα για όλους.

 

ΠΗΓΗ: World Economic Forum

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ