Τόσα θα κοστίσουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού (Πίνακας)

Infographic απεικονίζει το κόστος της δόσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Οι περισσότερες συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού επικεντρώνονται γύρω από την αποτελεσματικότητά του κάθε εμβολίου, ενώ το κόστος και η ευκολία διανομής αποτελούν βασικούς παράγοντες για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού μέσω της λεγόμενης τεχνητής ανοσίας.

Για παράδειγμα, το εμβόλιο από την Pfizer / BioNTech πρέπει να αποθηκευτεί στους -70C, ενώ το Moderna μπορεί να αποθηκευτεί σε έναν τυπικό καταψύκτη στους -20C, σημαντικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες στην παγκόσμια διανομή.

Το κόστος είναι ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας με το εμβόλιο της Moderna να φτάνει τα 37 $ ανά δόση, ενώ η Pfizer & BioNTech δηλώνει ότι το δικό τους θα κοστίσει περίπου $ 20 ανά δόση.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα από τα δημόσια ταμεία για να αγοράσουν εκατομμύρια δόσεις με σκοπό την δωρεάν διανομή των εμβολίων στους πολίτες τους. Αυτό δεν αποτέλεσε επιλογή για όλες τις χώρες, ωστόσο, και τα φθηνότερα εμβόλια που μπορούν να αντέξουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη της πανδημίας ακόμα και στις πιο μακρινές γωνιές του κόσμου.

Οι μεγαλύτερες προσδοκίες υπάρχουν στο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο προέκυψε από δοκιμές με αποτελεσματικότητα 70% (το οποίο μπορεί να φτάσει και στο 90% ανάλογα με τη δόση).

Μπορεί να μεταφερθεί υπό κανονικές συνθήκες ψύξης και να χορηγηθεί σε υπάρχουσες ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης. Είναι επίσης σημαντικά φθηνότερο από τους αντίστοιχους με μόλις 4 $ ανά δόση.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας Statista παρουσιάζει πίνακα στον οποίο καταγράφεται η τιμή του κάθε εμβολίου κατά του κορωνοϊού καθώς και οι εταιρείες που εμπλέκονται στις έρευνες για την διάθεση του εμβολίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ