Πρόσω ολοταχώς οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα οι νομοθεσίες που περιλαμβάνουν τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα περάσουν από την Γερουσία και την Βουλή την επόμενη βδομάδα.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Οι νομοθέτες στις ΗΠΑ έχουν στοχεύσει να βάλουν την Ρωσία στον τοίχο, με διατάξεις που περιλαμβάνουν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400 και την εμπλοκή της Τουρκίας στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η νομοθεσία, την οποία συμφώνησαν μέλη της επιτροπής ένοπλων δυνάμεων Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών και στα δύο σώματα, είναι πιθανόν να περάσει στη Βουλή των ΗΠΑ και τη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Αναμένεται να περάσει η νομοθεσία παρά τις απειλές του Προέδρου Τραμπ για βέτο, ο οποίος απαιτεί να περιληφθεί μια διάταξη στην νομοθεσία της επιτροπής, που θα καταργεί έναν νόμο που προστατεύει τις εταιρείες τεχνολογίας από την ευθύνη έναντι του περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες. Ο Τραμπ αντιτίθεται επίσης σε μια διάταξη που αφορά τη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που τιμούν τους Ομοσπονδιακούς στρατηγούς του Αμερικανικού Εμφυλίου.

Ο National Defense Authorization Act «θεσπίζει τις αναγκαίες κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του συστήματος άμυνας αεροπορικών πυραύλων S-400», σύμφωνα με την περίληψη του νομοσχεδίου που κυκλοφόρησε χθες Πέμπτη. Επίσης "επεκτείνει τις κυρώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας".

Οι Financial Times αναφέρουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ζυγίζει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σύμφωνα με τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Απειλών Ενάντια στις ΗΠΑ μέσω Κυρώσεων, αλλά οι νομοθέτες απογοητεύτηκαν με την καθυστέρηση επιβολής κυρώσεων και χρησιμοποιούν το νομοσχέδιο άμυνας για να πιέσουν.

Οι εκπρόσωποι της Βουλής και της Γερουσίας συμφώνησαν επίσης να στοχεύσουν ασφαλιστές και εταιρείες τεχνικής πιστοποίησης που εργάζονται στο Nord Stream 2. 

Η συνολική νομοθεσία που θα κατατεθεί για ψήφιση επιδιώκει επίσης να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Γερμανία σε κάτω από 34.500 έως το 2021, σε ένα μέτρο που φαίνεται ότι αποσκοπεί στο να εμποδίσει τον Τραμπ να αποσύρει δυνάμεις εκεί όπως είχε προγραμματιστεί πριν αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ