Ανασκόπηση Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 14-18 Δεκεμβρίου 2020

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση μέσα στην βδομάδα μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν την Κύπρο αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της.

Της Θέας Πιερίδου*

Αυτή την εβδομάδα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε μία σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

  • Το Κοινοβούλιο εγκρίνει το ΠΔΠ της ΕΕ (2021-2027)

Το Κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) ώστε η στήριξη της ΕΕ να φτάσει στους πολίτες από την αρχή του επόμενου έτους. Μαζί με το Σχέδιο Ανάκαμψης «Next Generation EU», το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 είναι ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπάρχουν επιπλέον €16 δις σε ενισχύσεις για βασικά προγράμματα της ΕΕ. Αυτό μεταφράζεται σε τριπλασιασμό του κονδυλίου για το πρόγραμμα EU4Health, εξασφαλίζει το ισοδύναμο ενός επιπλέον έτους χρηματοδότησης για το Erasmus+ και διασφαλίζει ότι η χρηματοδότηση της έρευνας θα συνεχίσει να αυξάνεται.

  • Το κράτος δικαίου προϋπόθεση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Το ΕΚ ενέκρινε κανονισμό για την προστασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων από κατάχρηση εκ μέρους των κυβερνήσεων της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, δεν θα γίνονται εκταμιεύσεις από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για χώρες όπου αποδεδειγμένες παραβιάσεις του κράτους δικαίου θέτουν σε κίνδυνο την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

  • Κανόνες για καλύτερο νερό βρύσης και λιγότερα πλαστικά

Το ΕΚ ενέκρινε οδηγία σχετικά με νέους κανόνες που θα διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα του νερού βρύσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την απάντηση στο αίτημα περισσότερων από 1,8 εκ. Ευρωπαίων που υπέγραψαν την πρώτη επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών υπό τον τίτλο «Right2Water». Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τα κράτη μέλη θα εξασφαλίζουν στο εξής τη δωρεάν παροχή νερού στα δημόσια κτίρια και θα ενθαρρύνουν εστιατόρια, κυλικεία και υπηρεσίες εστίασης να παρέχουν στους πελάτες τους νερό είτε δωρεάν είτε χρεώνοντας ένα χαμηλό τίμημα εξυπηρέτησης, θέτοντας παράλληλα αυστηρότερα όρια για να βελτιωθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού.

  • Άσυλο: περισσότερη αλληλεγγύη και κονδύλια προς τις χώρες πρώτης γραμμής

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ του 2013 επιφέρει «δυσανάλογη ευθύνη σε μια μειοψηφία κρατών, ιδίως σε περίπτωση υψηλού αριθμού αφίξεων». Επιπρόσθετα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για τη διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος ασύλου στην ΕΕ και την ισότιμη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, αφού τα υπάρχουσα κριτήρια για τον καθορισμό της υπεύθυνης χώρας δεν εφαρμόζονται κατάλληλα - ιδίως όσον αφορά την υπέρμετρη χρήση του κριτηρίου της πρώτης χώρας εισόδου.

  • Το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωκοινοβουλίου απονέμεται στην δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

Οι ακτιβίστριες Sviatlana Tsikhanouskaya και Veranika Tsapkala παρέλαβαν το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης 2020 εξ ονόματος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία εκπροσωπείται από το Συμβούλιο Συντονισμού, μια πρωτοβουλία θαρραλέων γυναικών και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών. Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πήρε το όνομά του από το Σοβιετικό φυσικό επιστήμονα και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ