Πούτιν: Η Nornickel πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις διαρροές πετρελαίου

Η διαρροή απελευθέρωσε 21.000 τόνους ντίζελ σε ποτάμια και υπέδαφος της Ρωσικής Αρκτικής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε την Πέμπτη 17/12/2020 ότι ο παραγωγός νικελίου και παλλαδίου Norilsk Nickel πρέπει να φέρει την ευθύνη για την μεγάλη διαρροή καυσίμων στον σταθμό παραγωγής ενέργειας στη Ρωσική Αρκτική νωρίτερα αυτό το έτος.

Η διαρροή απελευθέρωσε 21.000 τόνους ντίζελ σε ποτάμια και υπέδαφος από μια δεξαμενή καυσίμων κοντά στην πόλη Norilsk τον Μάιο.
Η Greenpeace συνέκρινε το περιστατικό με τη διαρροή πετρελαίου Exxon Valdez του 1989 στην Αλάσκα. Ο Putin εξέφρασε την οργή του για τη διαρροή τον Ιούνιο. «Όσον αφορά την Nornickel, δεν παρεμβαίνω, απλά ξέρω ότι οι απαιτήσεις της είναι πολύ υψηλές. Λοιπόν, πρέπει να απαντήσουμε για όσα έχουν γίνει », δήλωσε ο Putin στην ετήσια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Διαμάχη

Η Nornickel βρίσκεται σε διαμάχη με την αρχή περιβάλλοντος της χώρας, η οποία άσκησε αγωγή εναντίον της επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας της Nornickel και αξιώνει αποζημίωση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη ζημιά από τη διαρροή.

Η επόμενη δικαστική ακρόαση στην υπόθεση αναμένεται στις 24 Δεκεμβρίου.

«Στο ίδιο το Norilsk (πόλη), φυσικά η εταιρεία θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε περιβαλλοντικά ζητήματα και να είναι πιο προσεκτική σε ό, τι συμβαίνει στις εκπομπές», πρόσθεσε ο Putin.
Η Nornickel ενημέρωσε για τα περιβαλλοντικά και επενδυτικά της σχέδια και τη στρατηγική αύξησης της παραγωγής νωρίτερα τον Δεκέμβριο. Θα απαιτηθούν περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περιβαλλοντικά έργα.
Σκοπεύει να αναβαθμίσει το 60% της ενεργειακής του υποδομής έως το 2030 και να στοχεύσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου στην περιοχή Norilsk έως το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ