Κινδυνεύει να ξεμείνει από νερό η Κωνσταντινούπολη

Κρατικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποθέματα νερού λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο αλλά και Τούρκοι αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα αποθέματα νερού στην Τουρκία, με την Κωνσταντινούπολη να κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό τις επόμενες 45 μέρες.

Η Κωνσταντινούπολη θα εξαντλήσει το νερό σε 45 ημέρες λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας, δήλωσε ο Ali Uğurlu, επικεφαλής του τουρκικού Επιμελητηρίου Χημικών Μηχανικών.

Οι δεξαμενές βρίσκονται μόλις στο 19% της πληρότητάς τους και πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η πόλη διαθέτει επαρκές πόσιμο νερό, δήλωσε ο Uğurlu.

«Εάν συνεχιστεί η ξηρασία, η Κωνσταντινούπολη μπορεί να αντιμετωπίσει περιβαλλοντική ρύπανση και προβλήματα υγείας», είπε.

Οι δεξαμενές σε ολόκληρη την Τουρκία εξαντλούνται μετά την εποχιακή ξηρασία και της αύξηση της χρήσης νερού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem ğmamoğlu προέτρεψε τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να εξοικονομούν το νερό σε δήλωση του στο Twitter την προηγούμενη βδομάδα.

Η Άγκυρα, πρωτεύουσα της Τουρκίας, έχει ακόμη αποθέματα για ακόμη 110 ημέρες, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Mansur Yavaş.

Η στάθμη του νερού στα φράγματα της Άγκυρας μειώθηκε στο 20% της χωρητικότητας τους, δήλωσε ο Yavaş στο Twitter την Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ