Τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο για 2021 - Η θέση του Παν. Κύπρου

Επέλαση της Κίνας και στις κατατάξεις των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου – Μετά την πανδημία πολλά θα είναι αλλαγμένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει ανακηρυχθεί το καλύτερο παγκοσμίως για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Το πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας έγινε το πρώτο ασιατικό πανεπιστήμιο που εισήλθε στα κορυφαία 20. Οι ηγέτες των πανεπιστημίων προειδοποιούν ότι το COVID-19 θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Από τα Κυπριακά Πανεπιστήμια, το ΤΕΠΑΚ βρίσκεται πιο ψηλά στη λίστα ενώ ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συγκεκριμένα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στην πενηντάδα 301-350, ενώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στο γκρουπ των πανεπιστημίων που οι θέσεις τους στην συνολική κατάταξη κυμαίνονται μεταξύ 501-600.

Σε λίστα κατάταξης η οποία αφορά τα «νέα πανεπιστήμια» (μικρότερα των 50 ετών), το ΤΕΠΑΚ βρίσκεται στην 57η θέση, ενώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην 87η.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναδείχθηκε το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Αλλά οι τελευταίες βαθμολογίες δείχνουν ότι τα πανεπιστήμια της Κίνας είναι τα ανερχόμενα αστέρια της παγκόσμιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το κινέζικο πανεπιστήμιο Tsinghua εισέρχεται στην κορυφαία εικοσάδα της παγκόσμιας κατάταξης του Πανεπιστημίου Times Higher Education για το 2021, μια διάκριση που προηγουμένως είχε απονεμηθεί μόνο σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά ιδρύματα.

 

Έξι από τα 100 κορυφαία παγκόσμια πανεπιστήμια του κόσμου προέρχονται από την Κίνα - διπλασιάζουν τον αριθμό από τον προηγούμενο χρόνο - ενώ όλα εκτός από ένα από τα 20 κορυφαία ιδρύματα της χώρας έχουν βελτιώσει ή διατηρήσει την κατάταξή τους το 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας - οκτώ από τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια βρίσκονται στις ΗΠΑ με το Στάνφορντ, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ να βελτιώνουν όλες τις βαθμολογίες τους. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και το Πρίνστον σημείωσαν πτώση.

Οι μετρήσεις βασίζονται σε δείκτες απόδοσης σε πέντε τομείς: διδασκαλία, έρευνα, ακαδημαϊκές παραπομπές - δημοσιεύσεις, διεθνείς προοπτικές και εισοδηματικό κέρδος. Το Πανεπιστήμιο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε τη χαμηλότερη κατάταξη από το 2014, σημειώνοντας πτώση τρεις θέσεις από την 3η στην 6η θέση.

Η συνολική βαθμολογία του Κέιμπριτζ στην κατάταξη του 2021 ήταν 94,0, έναντι 94,4 στην έρευνα 2020 και 94,8 την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, βελτίωσε την κατάταξή του από 13η σε 7η, ενισχύοντας τη βαθμολογία του από 88,3 σε 92,2 σε ένα έτος.

 

  • Η διπλή πρωτιά για την έρευνα, στην Κίνα

Κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια στη Δύση δέχονται επίσης πίεση από τα κινέζικα ιδρύματα. Η ανάλυση για τον πίνακα κατάταξης, δείχνει ότι η ποιότητα της έρευνας των κινεζικών πανεπιστημίων αρχίζει να συγκλίνει με αυτήν των πανεπιστημίων των ΗΠΑ.

Μετρώντας τις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, το Times Higher Education αναφέρει ότι ορισμένα μεσαίου επιπέδου κινεζικά πανεπιστήμια ξεπερνούν πλέον την αντίστοιχη κατάταξη πανεπιστημίων των ΗΠΑ και το μέση ερευνητική δαπάνη, είναι τώρα υψηλότερη στα κινεζικά πανεπιστήμια από αυτά των ΗΠΑ.

Η πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ερευνητικών πανεπιστημίων παγκόσμιας κλάσης, η οποία ξεκίνησε το 2015, γνωστή και ως πρόγραμμα Double First Class, έχει επιλέξει 42 ιδρύματα που προορίζονται για ανάπτυξη σε κατάσταση παγκόσμιας κλάσης.

Ο Wei Zhang, λέκτορας στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Leicester του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο Times Higher Education ότι ο αντίκτυπος του COVID-19 στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στις ερευνητικές τους επιχορηγήσεις, σε συνδυασμό με την αδιάλειπτη χρηματοδότηση στην Κίνα, «μπορεί να δώσει στα κινεζικά πανεπιστήμια την ευκαιρία να κλείσουν χάσμα με τα αμερικανικά θεσμικά όργανα»

 

  • Αβέβαιες προοπτικές λόγω COVID-19

Η φετινή κατάταξη στο πανεπιστήμιο περιλαμβάνει 1.500 ιδρύματα από 93 χώρες και περιοχές. Ο συντάκτης της κατάταξης Ellie Bothwell λέει ότι παρά τα καλά νέα για ορισμένα πανεπιστήμια, το μέλλον του τομέα φαίνεται ζοφερό χάρη στο COVID-19.

Παρά το υψηλό προφίλ ορισμένων πανεπιστημίων που αναπτύσσουν εμβόλια, θεραπείες και παρακολουθούν την πρόοδο της πανδημίας, μια πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών πρότεινε να κλείσουν 13 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανέφερε ότι τα έσοδα από πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να μειωθούν κατά το ήμισυ και ότι τα λιγότερο αναγνωρισμένα ιδρύματα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή εισήλθαν στην πανδημία με εξασθενημένα οικονομικά.

Ο Μπούντγουελ λέει ότι ορισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει μόνιμα ή θα συγχωνευθούν με άλλα ιδρύματα και έως και 21.000 πανεπιστημιακοί υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης στην Αυστραλία κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους πριν από το τέλος του έτους.

Πολλοί μαθητές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες για να σπουδάζουν από απόσταση. Από το 2014, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προέτρεψε τα πανεπιστήμια να υιοθετήσουν τεχνολογίες όπως τα διαδικτυακά μαθήματα, προσθέτοντας: «Τα πανεπιστήμια που θα μπορούν να μετατρέψουν τις προκλήσεις τους σε ευκαιρίες θα ευδοκιμήσουν».

 

ΠΗΓΗ: weforum.org

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ