Προετοιμάζεται για ψηφιακό Ευρώ η ΕΚΤ

Προετοιμάζεται για την έλευση του ψηφιακού ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

του Νέστορα Βασιλείου

Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να ξεκαθαρίσουν αρκετά ζητήματα η Κριστίν Λαγκάρντ εξηγεί ότι το ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει να φοβίζει τους πολίτες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ η οποία απάντησε στις ανησυχίες που διατυπώνονται για την χρησιμότητά του, το ψηφιακό ευρώ δεν θα σκοτώσει τα χαρτονομίσματα.

Η Φρανκφούρτη θα αποφασίσει περί τα μέσα του έτους εάν θα δρομολογήσει σχέδιο για την έλευση του ψηφιακού νομίσματος.

«Ένα ψηφιακό νόμισμα, που λειτούργησε πιλοτικά και συγκεκριμένα λειτούργησε σε μια μικρή χώρα, αλλά και σε πιο ευρεία κλίμακα στην Κίνα προσφέρεται για χρήση από όλους τους πολίτες» ανέφερε η κα Λαγκάρντ.

Συνεπώς δεν είναι κάτι που είναι καλό μόνο για την ελίτ ή μόνο για τους νέους ή καλύτερο για κάποιους και για άλλους όχι.

Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν καθορίσει κάποιες βασικές απαιτήσεις για το ψηφιακό ευρώ.

Μεταξύ άλλων είναι η εύκολη πρόσβαση, η σταθερότητα, η  ασφάλεια, η αποδοτικότητα, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και συμμόρφωση με τον νόμο.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ «αν δημιουργηθεί σωστά και γίνει ορθή εφαρμογή του τότε θα είναι διαθέσιμο για χρήση από όλους τους πολίτες. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο καθώς υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε με νόημα ότι η χρήση χαρτονομισμάτων σε κάποιες χώρες έχει μειωθεί σημαντικά συνεπεία και της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ