Διερευνόνται 100 εκατομμύρια δολάρια από τον Σαουδάραβα στον Ισπανό βασιλιά

Η υπόθεση πιθανής διαφθοράς ίσως αποτελέσει πλήγμα για τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ελβετίας.

Ένας Ελβετός εισαγγελέας διερευνά αν ο τέως βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας παραβίασε νόμους όταν μετέφερε 100 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο που ελέγχεται από τον βασιλιά Juan Carlos I της Ισπανίας το 2008.

Τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε ακρόαση πίσω από κλειστές πόρτες στη Γενεύη για να συζητηθεί μια γνωμάτευση του εισαγγελέα Yves Bertossa ο οποίος διερευνά κατά πόσον η πληρωμή από τον αείμνηστο βασιλιά Αμπντουλάχ μπορεί να συνιστά έγκλημα βάσει του Σαουδικού νόμου, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Ο Bertossa ζήτησε για πρώτη φορά τη συμβουλή νομικής ομάδας με επιστολή του στις 23 Ιουλίου του 2020 προς το Ελβετικό Ινστιτούτο Συγκριτικού Δικαίου.

Το αίτημα της Bertossa για γνωμοδότηση ήρθε μόλις ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των ισπανικών εισαγγελέων του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι θα διερευνήσουν εάν ο Juan Carlos, ο οποίος παραιτήθηκε και έχασε την ασυλία του από δίωξη που έλαβε χώρα το 2014, θα μπορούσε να διωχθεί για πιθανά εγκλήματα που συνδέονται με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία το οποίο κέρδισε μια ισπανική-Σαουδική κοινοπραξία.

Ο έλεγχος του Bertossa για τον βασιλιά Αμπντουλάχ, τον αδελφό του σημερινού βασιλιά, θα μπορούσε να χαλάσει τον μακροχρόνιο ρόλο της Ελβετίας ως προτιμώμενου προορισμού για τον πλούτο της Σαουδικής Αραβίας. Οι επενδυτές της Μέσης Ανατολής είχαν 432 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (464 δισεκατομμύρια δολάρια) αποθηκευμένα στη χώρα στο τέλος του 2019, σύμφωνα με την Swiss Bankers Association, σχεδόν το ένα πέμπτο του συνόλου. Οι Σαουδάραβες, επίσης, συρρέουν στη Γενεύη κάθε Ιούλιο και Αύγουστο για να αποφύγουν την έντονη ζέστη της ερήμου, μένοντας σε πολυτελείς βίλες κατά μήκος της λίμνης της Γενεύης.

Το Κέντρο Διεθνούς Επικοινωνίας της Σαουδικής κυβέρνησης δεν απάντησε σε ερωτήσεις που στάλθηκαν από το Bloomberg μέσω email. Το Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο διαβίβασε την πληρωμή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αρνήθηκε να σχολιάσει τον λόγο. Το γραφείο του Bertossa αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνά του και τους αναφερόμενους δεσμούς μεταξύ της μεταφοράς και της σιδηροδρομικής σύμβασης.

Στην επιστολή του, ο Bertossa ανέφερε ότι η έρευνά του επικεντρώθηκε στο «να προσδιορίσει εάν αυτό το φερόμενο δώρο πρέπει να συνδεθεί με πιθανή υπόθεση διαφθοράς». Η επιστολή δεν ανέφερε τη σιδηροδρομική σύμβαση.

Ακόμη και «υποθέτοντας την υπόθεση ότι αυτή η πληρωμή ήταν δώρο», συνέχισε, έθεσε το ερώτημα εάν υπήρχε «ανέντιμη κακοδιαχείριση δημοσίων συμφερόντων εκ μέρους του πρώην βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Bertossa αναφέρθηκε στην επιστολή του σε αδίκημα στον Ελβετικό Ποινικό Κώδικα που μεταφράζεται ως «παράπτωμα στο δημόσιο» στην επίσημη αγγλική έκδοση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ