Η ΕΕ θα προμηθευτεί δύο υπερυπολογιστές για την επεξεργασία δεδομένων

Στο νέο σύστημα θα υπαχθεί και η Κύπρος.

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ εξέδωσε σήμερα κανονισμό για τη σύσταση νέας ευρωπαϊκής κοινής επιχείρησης συγκέντρωσης πόρων εντός της Ευρώπης, με σκοπό την ανάπτυξη υπερυπολογιστών για την επεξεργασία μαζικών δεδομένων, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Το EuroHPC, με δημόσιους πόρους 1 δις και ιδιωτική συνεισφορά 400 εκ. ευρώ, αποτελεί μια νέα νομική και χρηματοδοτική δομή που θα συγκεντρώνει πόρους από 25 ευρωπαϊκές χώρες, θα αναπτύσσει υποδομή υπερυπολογιστών και δεδομένων, και θα στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα, χάρη στη συμμετοχή επιστημόνων, επιχειρήσεων και βιομηχανικών κλάδων. Η δομή αυτή θα βελτιώσει την πρόσβαση των Ευρωπαίων χρηστών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε υπερυπολογιστές, που είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Η κοινή επιχείρηση EuroHPC θα συσταθεί το Νοέμβριο του 2018 και θα παραμείνει σε λειτουργία έως το τέλος του 2026.

Συγκεκριμένα προβλέπεται αγορά και εγκατάσταση στην ΕΕ δύο υπερυπολογιστών, μεταξύ των 5 κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο, και τουλάχιστον δύο άλλων που κατατάσσονται σήμερα στους 25 καλύτερους στον κόσμο. Τα μηχανήματα αυτά θα είναι διασυνδεδεμένα με τους υφιστάμενους εθνικούς υπερυπολογιστές και θα διατίθενται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη, για χρήση σε περισσότερα από 800 επιστημονικά και βιομηχανικά πεδία εφαρμογών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι υπερυπολογιστές είναι απαραίτητοι για την επεξεργασία ολοένα μεγαλύτερων ποσοτήτων δεδομένων, με οφέλη σε σχέση με την υγειονομική περίθαλψη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως την ασφάλεια των αυτοκινήτων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Μέχρι σήμερα, οι ακόλουθες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην κοινή επιχείρηση: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ισπανία. Οι δράσεις της κοινής επιχείρησης θα ξεκινήσουν τις προσεχείς εβδομάδες, εφόσον ορισθούν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, των ευρωπαϊκών χωρών και των εταίρων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα συγκροτήσουν το διοικητικό της συμβούλιο και τη βιομηχανική και επιστημονική συμβουλευτική της επιτροπή.

 "Η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων έχει καίρια σημασία για την έρευνα καθώς και για την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας και την οικονομία των δεδομένων", δήλωσε ο Heinz Faßmann, Ομοσπονδιακός Υπουργός Παιδείας, Επιστημών και Έρευνας της Αυστρίας.

"Οι επιστημονικές ικανότητες της Ευρώπης, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της και η αυτονομία της εξαρτώνται από την πρόσβαση σε υποδομές υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και δεδομένα παγκοσμίου κλίμακας", τόνισε και συμπλήρωσε ότι "η σημερινή απόφαση θα δώσει στην Ένωση τη δυνατότητα να δημιουργήσει, να αναπτύξει, να επεκτείνει και να διατηρήσει μια ολοκληρωμένη υποδομή υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και δεδομένων παγκοσμίου κλίμακας".

Ο Άντρους Άνσιπ, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, επεσήμανε ότι "σήμερα, οι περισσότεροι ερευνητές και οι επιχειρήσεις μας πρέπει να φύγουν εκτός Ευρώπης για να βρουν τους υπολογιστές ανώτερης κλάσης που χρειάζονται. Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει πίσω. Χάρη στην EuroHPC, θα μπορούμε να επωφελούμαστε από την καινοτομία εντός της Ευρώπης".

Τέλος η Μαρίγια Γκάμπριελ, Επίτροπος αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, πρόσθεσε ότι  "μέσω των κέντρων ικανοτήτων, η EuroHPC θα ενισχύσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή πανεπιστημιακή κοινότητα, τη βιομηχανία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες, και θα τους παράσχει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πόρων, υπηρεσιών και εργαλείων με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών τους δυνατοτήτων και της ικανότητάς τους να καινοτομούν".

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ