Financial Times: Η μεγάλη επιστροφή των hedge funds

Tις υψηλότερες αποδόσεις από το 2006 πέτυχαν το πρώτο τρίμηνο τα hedge funds με ώθηση από την ανάκαμψη των μετοχών αξίας. Ποια είναι τα ονόματα που ξεχώρισαν.

Τα hedge funds πέρασαν τον σκόπελο της GameStop και της κατάρρευσης του Archegos Capital και κατέγραψαν το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων 15 και πλέον ετών.

Τα funds πέτυχαν αποδόσεις λίγο κάτω από 1% τον περασμένο μήνα ανεβάζοντας τα κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο στο 4,8%, το καλύτερο τρίμηνο από το 2006, σύμφωνα με τον όμιλο δεδομένων Eurekahedge.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία από την HFR δείχνουν ότι τα funds είχαν απόδοση 6,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2.000.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων των hedge funds, οι οποίοι συχνά στοιχηματίζουν στην άνοδο και την πτώση των τιμών συγκεκριμένων χρεογράφων αντί να ακολουθούν ευρύτερους δείκτες, έχουν επωφεληθεί τη φετινή χρονιά από την ανάκαμψη των φθηνών και καταρρακωμένων μετοχών «αξίας» και από μέρη της αγοράς χρέους που πολλοί από αυτούς προτιμούν. Κάποιοι κατόρθωσαν επίσης να επωφεληθούν από εστίες μεταβλητότητας, όπως με την άνοδο των μετοχών της GameStop, οι οποίες έδωσαν ισχυρή ώθηση στις συμμετοχές τους και τους έδωσαν ευκαιρίες να στοιχηματίσουν ενάντια σε υπερτιμημένες μετοχές.

«Μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι πιο γόνιμο για τις πιο ενεργητικές επενδυτικές στρατηγικές, όταν για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας η παρακολούθηση ενός δείκτη ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει κάποιος» σημείωσε ο Άαρον Σμιθ, ιδρυτής του hedge fund Pecora Capital, του οποίου η στρατηγική Liquid Equity Alpha έχει επιτύχει απόδοση περίπου 10,8% φέτος.

Τα κέρδη έρχονται σε διαμετρική αντίθεση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, όταν τα funds κατέγραψαν απώλειες περίπου 11,6% στην αρχή της πανδημίας που προκάλεσε βουτιά στις αγορές μετοχών και άλλων στοιχείων ενεργητικού με ρίσκο. Ωστόσο, τα funds κατέγραψαν ισχυρή ανάκαμψη επιτυγχάνοντας την καλύτερη ετήσια απόδοση από το 2009.

Αυτή τη χρονιά, οι διαχειριστές κεφαλαίου έλαβαν στήριξη από έναν ούριο άνεμο στις μετοχές και παρά τις απώλειες του Melvin Capital και του Αrchegos Capital, έχουν επιβιώσει από σύντομες εκρήξεις μεταβλητότητας.

«Είναι μια καλή αγορά για ενεργητική διαχείριση» ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων στην Pictet Wealth Management, Σέζαρ Πέρεζ Ρουίζ, επικαλούμενος τη μείωση των συσχετίσεων μεταξύ των μετοχών. Όταν οι μετοχές κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, καθιστά πιο δύσκολο για τους διαχειριστές κεφαλαίων να διαλέγουν νικητές και χαμένους.

Mεταξύ των μεγάλων κερδισμένων είναι και το Maverick Capital του Λι Έινσλι που ειδικεύεται στην τεχνολογία, το οποίο στα τέλη του χρόνου στράφηκε στις μετοχές αξίας. Το Maverick έχει επωφεληθεί επίσης από μια μακροχρόνια συμμετοχή στην στηριζόμενη από τη SoftBank εταιρεία ecommerce Coupang, η οποία εισήχθη τον περασμένο μήνα στο χρηματιστήριο και μια έγκαιρη τοποθέτηση στη μετοχή της GameStop. Έχει κερδίσει περίπου 36%. Η Senvest με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία άρχισε να αγοράζει μετοχές της GameStop τον Σεπτέμβριο, έχει ενισχυθεί 67%.

Κερδοφόρο είναι και το Odey European fund του Κρίσπιν Όντεϊ, το οποίο ενισχύθηκε σχεδόν 60%, έχοντας υποχωρήσει περίπου 30% την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με νούμερα που δόθηκαν σε επενδυτές. Ο Τζέιμς Χάνμπερι της Odey Wealth έχει κερδίσει 7,3% με το LF Brook Absolute Return fund, βοηθούμενος από θέσεις σε μετοχές όπως αυτή της αλυσίδας παμπ JD Wetherspoon και της The Restaurant Group των εστιατορίων Wagamama.

Τις μετοχές αυτές βοήθησε η πρόοδος του Ηνωμένου Βασιλείου στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, η οποία δημιούργησε ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότεροι από τις προσδοκίες» έγραψε ο Χάνμπερι, το fund του οποίου στοιχηματίζει στις μετοχές αξίας και τις κυκλικές μετοχές, σε γράμμα προς τους επενδυτές το οποίο έχουν δει οι Financial Times.

Πηγή: Financial Times, euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ