Έρευνα: O κορωνοϊός μπορεί να σκοτώσει μήνες μετά την μόλυνση

Μελέτη για τον κορωνοϊό έχει δείξει ότι ασθενείς μετά την μόλυνση πάσχουν από προβλήματα υγείας και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες του Covid-19 «μεγάλων αποστάσεων» (long hauler) απέδειξε αυτό που υποπτεύονταν πολλοί γιατροί: Όχι μόνο πολλοί ασθενείς πάσχουν από προβλήματα υγείας έξι μήνες μετά τη μόλυνση, αλλά διατρέχουν επίσης σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Οι επιζώντες είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 59% εντός έξι μηνών μετά την προσβολή του ιού SARS-CoV-2, ανέφεραν ερευνητές την Πέμπτη στο περιοδικό Nature.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, η «επιπλέον θνησιμότητα» μεταφράζεται σε περίπου 8 επιπλέον θανάτους ανά 1.000 ασθενείς - επιδεινώνοντας τους κρυμμένους αριθμούς της πανδημίας εν μέσω της αυξανόμενης αναγνώρισης ότι πολλοί ασθενείς χρειάζονται επανεισδοχή και μερικοί πεθαίνουν, εβδομάδες μετά τη μείωση της ιογενούς λοίμωξης.

«Όταν εξετάζουμε την οξεία φάση, κοιτάζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Ziyad Al-Aly, επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας και ανάπτυξης στο Ιατρικό Κέντρο St. Louis VA στο Μισσούρι, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. "Αρχίζουμε να βλέπουμε λίγο κάτω από αυτό το παγόβουνο και είναι πραγματικά ανησυχητικό."

Ο Al-Aly και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τα αποτελέσματα  των επιδράσεων που μαστίζουν τους επιζώντες μήνες μετά τη διάγνωση που περιλαμβάνουν από θρόμβους αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και δυσκολίες στην αναπνοή έως καρδιακή, ηπατική και νεφρική βλάβη, κατάθλιψη, άγχος και απώλεια μνήμης. Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος επιπλοκών ήταν πολύ υψηλότερος από ό, τι με τη γρίπη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 143 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δοκιμαστεί θετικά για το Covid-19 και περισσότερα από 3 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από την ασθένεια. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 10% των ασθενών μπορεί να γίνουν οι λεγόμενοι μακροπρόθεσμοι φορείς.

Ανησυχία και για τα οπιοειδή

Ο Al-Aly και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν τις εθνικές βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ - το μεγαλύτερο εθνικό σύστημα παροχής υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ - για να εξετάσουν τις διαγνώσεις, τη χρήση φαρμάκων και τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων από 73.435 μη νοσοκομειακούς και 13.654 σε νοσοκομειακούς ασθενείς έως έξι μήνες μετά την ανάρρωσή τους από μια οξεία περίπτωση Covid-19.

Οι επιζώντες Covid είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν βοήθεια για πρόσθετα ιατρικά προβλήματα από σχεδόν 5 εκατομμύρια χρήστες του συστήματος Veterans Health Administration που δεν είχαν Covid-19 και δεν είχαν νοσηλευτεί. Αυτά περιελάμβαναν:

• αναπνευστικές επιπλοκές

• διαταραχές του νευρικού συστήματος

• νοητικά προβλήματα

• μεταβολικές και καρδιαγγειακές διαταραχές

• αδιαθεσία

• κόπωση

• μυοσκελετικός πόνος

• αναιμία

Τα άτομα που βιώνουν μακροχρόνια συμπτώματα παρουσίασαν επίσης αυξημένη χρήση διαφόρων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των φαρμάκων για τη θεραπεία του άγχους και του πόνου.

«Ανησυχούμε για πιθανές τάσεις αυτοκτονίας ή πιθανές επιπλοκές υπερβολικής δόσης οπιοειδών», δήλωσε ο Al-Aly σε συνέντευξη στο Zoom.

Οι ασθενείς με Covid-19 που επέζησαν στο νοσοκομείο βρέθηκαν να έχουν 51% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με 13,997 ασθενείς με γρίπη που είχαν επίσης νοσηλευτεί.

Ο Al-Aly, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η έρευνα θα παρέχει έναν χάρτη πορείας για την ενημέρωση των στρατηγικών σχεδιασμού και φροντίδας του συστήματος υγείας για τον μετριασμό της χρόνιας κακής υγείας μεταξύ των επιζώντων του Covid-19, ειδικά στις Η.Π.Α

«Ας μην εκπλαγούμε δύο χρόνια μετά, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να αυτοκτονούν», είπε. «Δεν κάναμε πολύ καλά την προετοιμασία και την αντιμετώπιση του Covid. Ας μην κάνουμε αυτό το λάθος δεύτερη φορά».

Πηγή: Bloomberg

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ