Κινέζοι μαθητές πληρώνουν $12.000 για μία… θέση στη Wall Street

Ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί στην Κίνα για να βοηθήσει μαθητές και πρόσφατα απόφοιτους να αποκτήσουν «τη θέση των ονείρων τους» σε έναν από τους κολοσσούς του χρηματοοικονομικού κλάδου

Ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί στην Κίνα για να προετοιμάσει κατάλληλα επίδοξους νέους που επιθυμούν να εισέλθουν στα χωράφια μεγάλων τραπεζών και χρηματοοικονομικών εταιρειών στη Νέα Υόρκη όπως η Wall Street.

Εταιρείες επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια καθώς στην Κίνα η απόκτηση θέσης εργασίας σε μία από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες – σε παγκόσμιο επίπεδο – εταιρείες του κλάδου αποτελεί σημαντική υπόθεση.

Χρεώνουν ακόμη και 12.000 δολάρια για να βοηθήσουν μαθητές και πρόσφατα απόφοιτους να ανοίξουν πόρτες, να αποκτήσουν μια πρακτική άσκηση και στη συνέχεια να εργαστούν στην αφρόκρεμα των επιχειρήσεων. Σε επιχειρήσεις – γίγαντες δηλαδή όπως η Wall Street, η Goldman Sachs Group Inc., η Citigroup Inc. κτλ. Φυσικά, δεν έχουν βάλει «στο μάτι» μόνο τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Στοχεύουν επίσης στη Citadel LLC και σε άλλα μεγάλα hedge funds καθώς και συμβουλευτικές εταιρείες όπως η McKinsey & Co.

Η DreambigCareer, για παράδειγμα, με έδρα το Τσενγκντού, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013 με βασικό της στόχο να βοηθά Κινέζους που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Πέρσι, είχε 4.000 νέους πελάτες καταγράφοντας έτσι  τετραπλάσια αύξηση μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία έχει προσλάβει περισσότερους από 3.000 τραπεζίτες και συμβούλους που δουλεύουν στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου παγκοσμίως. Οι τιμές της DreambigCareer για τις υπηρεσίες που προσφέρει κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες δολάρια και μπορούν ακόμη και να ξεπεράσουν τα 10.000 δολάρια. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως βοήθησε απόφοιτους να αποκτήσουν περισσότερες από 6.000 προσφορές από μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Άλλη μια γνωστή συμβουλευτική εταιρεία, η Wall Street Oasis προσφέρει πακέτα που κυμαίνονται από μόλις 79 δολάρια έως 1.390 δολάρια. Το πρακτορείο Wall Street Tequila, όμως, φημολογείται πως έχει τις υψηλότερες τιμές. Η εταιρεία με έδρα στη Σαγκάη υποστηρίζει πως έχει βοηθήσει περισσότερους από 3.000 μαθητές να αποκτήσουν προσφορές με υψηλό κόστος 1 εκατομμυρίου γουάν, 152.680 δηλαδή τα τελευταία 7 χρόνια.

Αρκετοί είναι εκείνοι, ωστόσο, που εναντιώνονται στην εν λόγω πρακτική υποστηρίζοντας πως ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι αξιοκρατικό. Ο Σιν Γουάνγκ, ανώτερος τραπεζίτης τονίζει, μάλιστα, πως άτομα τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τόσο υψηλά πακέτα.

Η Ιζαμπέλ Σιου, όμως, μια 24χρονη απόφοιτη του πανεπιστημίου Johns Hopkins, ήταν από τους λίγους τυχερούς που κατάφερε να κάνει την πρακτική άσκηση σε από κορυφαία εταιρεία πέρυσι χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια από καμία εταιρεία επαγγελματικού προσανατολισμού. Η Σιου δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για να στηρίξει κάτι τέτοιο. «Στο τέλος της ημέρας, όλα εξαρτώνται από εσάς και τις δυνατότητές σας. Μπορεί κάποιος να έχει τις γνωριμίες αλλά εάν δεν έχει βασικές γνώσεις δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς.» δηλώνει.

ΠΗΓΗ: Newmoney.gr / Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ