Οι δύο προτάσεις για την "απελευθέρωση" της πατέντας εμβολίων

Δεν θα πετύχουμε αύξηση παραγωγής εμβολίων με την κατάργηση της πατέντας υποστηρίζουν οι φαρμακευτικές, αφού το πρόβλημα είναι κυρίως οι μειωμένες πρώτες ύλες.

Επιμέλεια: Χρίστου Πέτρου 

Αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι εν όσω διαρκεί η πανδημία, οι πατέντες των εμβολίων πρέπει να απελευθερωθούν προκειμένου να υπάρξει μαζική παραγωγή. Νέα δυναμική έλαβε η εν λόγω πρόταση, μετά και την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιτεν ότι προκρίνει την "κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας της πατέντας για τα εμβόλια". Από την άλλη, οι εταιρίες οι οποίες κατέχουν τις πατέντες αλλά και πολλά ισχυρά κράτη όπως η Γερμανία, δεν βλέπουν με καλό μάτι την υπό αναφορά πρόταση.  

«Ο Παγκόσμιος  οργανισμός εμπορίου προστατεύει αυτόν που επένδυσε με πολλά εκατομμύρια για την έρευνα και την παραγωγή ενός φαρμάκου, εν προκειμένω του εμβολίου, έτσι για κάποια χρόνια να παράγει και να εμπορεύεται μόνο αυτός το φάρμακο για να αποσβέσει τα έξοδά του και να βγάλει τα αναμενόμενα  κέρδη. Ωστόσο η πατέντα έχει κάποια ημερομηνία λήξης».

Αυτή τη στιγμή όπως εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικόλαος Διέτης, μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή, υπάρχουν στο τραπέζι δύο τρόποι για να καταργηθεί η πατέντα.

Ο πρώτος τρόπος που εισηγείται η ΕΕ, αφορά την  αδειοδότηση σε άλλες εταιρίες, πέραν δηλαδή απ’ αυτές που παράγουν ήδη τα εμβόλια να μπουν στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας σε συνεργασία όμως με τις εταιρίες που κατέχουν τις πατέντες και παράγουν ήδη εμβόλια.

Ο δεύτερος τρόπος, τον οποία φαίνεται να προκρίνουν οι ΗΠΑ και μεγάλος αριθμός κρατών, είναι να ανοίξει η πατέντα και για όσο διαρκεί η πανδημία να  μπορούν αυτόνομα να παράγουν εμβόλια όπως γίνεται με τα γενόσημα όσες φαρμακευτικές δύνανται να το κάνουν.

«Οι εταιρίες που παράγουν τώρα το εμβόλιο, λένε ότι δεν θα πετύχουμε αυτό που μπαίνει σαν στόχος με το άνοιγμα της πατέντας, δηλαδή την αύξηση της παραγωγής» σημείωσε ο κ. Διέτης, εξηγώντας πως οι εταιρίες αυτές, υποστηρίζουν ότι, η επίτευξη του στόχου που είναι η μαζική παραγωγή, δεν εξαρτάται από την ικανότητα κάποιου να το παράγει αλλά από τις πρώτες ύλες και το εξειδικευμένο προσωπικό, και τις υποδομές.

Το αντεπιχείρημα, λέει ότι έχουμε άλλες 7 εταιρίες που δύναται να παράγουν mrna εμβόλια. Ωστόσο πρέπει να απαντηθεί και το θέμα των πρώτων υλών αλλά και του δικτύου μεταφοράς που χρειάζεται ειδικά χαρακτηριστικά.

Φυσικά σημειώνεται ότι οι εταιρίες που παράγουν τώρα εμβόλια «έχουν προφανώς στον νου τους τα κέρδη τους» και δευτερευόντως όλα τα υπόλοιπα.

«Τώρα έχουμε μια σοβαρή πανδημία και σε παγκόσμιο επίπεδο ο εμβολιασμός που είναι ο μόνος τρόπος να θωρακιστεί η ανθρωπότητα, έφτασε μόλις τα 3%».

Όπως εξήγησε ο κ. Διέτης, οι πρώτες ύλες είναι πολιτικό θέμα και πρέπει να το λύσουν οι κυβερνήσεις.

Επιπλέον «οι εταιρείες λένε ότι δε θα μπορούν να υποχρεωθούν να εκπαιδεύσουν προσωπικό άλλων εταιριών για την παραγωγή εμβολίων».

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Διέτης,  η όλη υπόθεση με την απελευθέρωση της πατέντας, «είναι λίγο πολύπλοκη και σύνθετη», γιατί μεταξύ άλλων εμπλέκονται πολιτικά, οικονομικά και άλλα συμφέροντα.  

Αν γίνει πάντως και καταργηθεί η ιδιοκτησία της πατέντας πρέπει να διασφαλιστεί, σημείωσε τέλος ο Επικ. καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ότι αυτοί που θα μπουν στη διαδικασία παραγωγής θα έχουν την ποιότητα να το κάνουν. Αν δε γίνει αυτό τότε είναι σίγουρο ότι θα επέλθουν σοβαρά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ