Αυτή είναι η πρώτη χώρα που εμβολίασε όλο τον πληθυσμό της (ΦΩΤΟΣ)

Το μικρό νησιωτικό κράτος του Ναουρού στον Ειρηνικό κατέκτησε το «παγκόσμιο ρεκόρ» εμβολιασμού κατά του covid-19 αφού όλος ο ενήλικος πληθυσμός του εμβολιάστικε

Επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Η μικρή αυτή χώρα, που είναι μία από τις σπάνιες παγκοσμίως που δεν κατέγραψε κρούσματα κορωνοϊού, ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης ξεπέρασε τις προσδοκίες της.

Μέσα σε ένα μήνα 7.392 άνθρωποι έλαβαν μία πρώτη δόση εμβολίου κατά της covid-19, δηλαδή περίπου το 100% του ενήλικου πληθυσμού του νησιού. Στον αριθμό περιλαμβάνονται και οι αλλοδαποί που ζουν εκεί.

“Η ομάδα δράσης που έχει αναλάβει τη μάχη κατά του κορονοϊού είναι ικανοποιημένη για αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ και ευχαριστεί τους κατοίκους που συνέβαλαν ώστε το Ναουρού να παραμείνει ένα μέρος χωρίς covid-19”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της task force Κίρεν Κέκε παραδέχθηκε ότι η μικρότερη χώρα παγκοσμίως είχε την τύχη να διαθέτει επαρκή αριθμό εμβολίων για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της, προσθέτοντας όμως ότι θα συνεχιστεί η διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.

“Με την άφιξη κάθε ταξιδιώτη παραμένει ο κίνδυνος να εισέλθει ο κορονοϊός στο Ναουρού και τα πρόσφατα γεγονότα στην Παπούα Νέα Γουιένα, τα Φίτζι και την Ινδία μας δείχνουν την ταχύτητα με την οποία μπορεί να εξελιχθεί αυτό”, τόνισε.

Το Ναουρού έλαβε δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του προγράμματος Covax για τη διανομή εμβολίων κατά της covid-19 στις πιο φτωχές χώρες.

Το κράτος του Ναουρού

Το νησί του Ειρηνικού που είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1968, "είναι ένα φλατ κομμάτι γης" το υψηλότερο σημείο του οποίου φτάνει μόλις τα 72 μέτρα. Σε αυτό κατοικούν κάτι περισσότερο από 10.000 άνθρωποι συνολικά. 

Η συνολική του έκταση είναι 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 1/2 της Λεμεσού! 

Το νησί είχε υπό την κυριαρχία της η Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα μέχρι και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όπου πέρασε υπό τον έλεγχο της Αυστραλίας, ακολούθως της Μεγάλης Βρετανίας και τέλος της Ιαπωνίας μέχρι το 1968 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε. 

ΠΗΓΗ: Εconomy today / ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Φωτογραφίες: smh.com.au

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ