Έσπασε ρεκόρ η θερμοκρασία στην Ανταρκτική - Πού έφτασε ο υδράργυρος

Είναι μεταξύ περιοχών του πλανήτη όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει ταχύτερα, σχεδόν 3° C, τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει και επίσημα πλέον τη νέα θερμοκρασία-ρεκόρ που καταγράφηκε στην ήπειρο της Ανταρκτικής και είναι στους των 18,3 ° C ή 64,9 ° F.

Η θερμοκρασία ατή καταγράφηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες στη βάση Εσπεράντζα της Αργεντινής στις 6 Φεβρουαρίου 2020 και ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ 17,5 ° C ή 63,5 ° F που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι θερμοκρασίες αναφέρονται μόνο στην ηπειρωτική Ανταρκτική με την υψηλότερη θερμοκρασία σε ολόκληρη την περιοχή (όλος ο πάγος / η γη νότια των 60 βαθμών γεωγραφικού πλάτους) στους 19,8 ° C ή 67,64 ° F, που καταγράφηκαν στο Signy Island τον Ιανουάριο του 1982.

«Η επαλήθευση αυτού του μέγιστου ρεκόρ θερμοκρασίας είναι σημαντική επειδή μας βοηθά να δημιουργήσουμε μια εικόνα του καιρού και του κλίματος σε ένα από τα έσχατα σύνορα της Γης. Ακόμη περισσότερο από την Αρκτική, η Ανταρκτική παρακολουθείται ελάχιστα σε ό,τι αφορά τις  καιρικές παρατηρήσεις, προβλέψεις, καταγραφές, παρόλο που και οι δύο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά το κλίμα, τους ωκεανούς και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», σχολίασε ο υπουργός Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού -Γενικός Καθηγητής Πεττέρη Τααλας.

Συνέχισε, προσθέτοντας ότι ”η χερσόνησος της Ανταρκτικής (η βορειοδυτική άκρη κοντά στη Νότια Αμερική) 

Αυτό το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας είναι συνεπώς συνεπές με την κλιματική αλλαγή που παρατηρείται. Η WMO συνεργάζεται με το Σύστημα της Συνθήκης της Ανταρκτικής για να βοηθήσει στη διατήρηση αυτής της παρθένας ηπείρου.

H εξέλιξη των θερμοκρασιών στην Ανταρκτική, στο γράφημα το Statista.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ