Μεγάλη πτώση μετοχών των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών

Η επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Βρετανία έφερε πτώση στις μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ζήμιωσαν σήμερα Δευτέρα, αφού η Βρετανία επανέφερε τους κανόνες καραντίνας για άτομα που επιστρέφουν από τη Γαλλία, προκαλώντας ανησυχία ότι η εξάπλωση παραλλαγών κορωνοϊού θα μπορούσε να σταματήσει την ανάκαμψη του τουρισμού.

Η μετοχή της εταιρείας EasyJet Plc σημείωσε πτώση που έφτασε έως και το 6,5%, ενώ η μετοχή της British Airways IAG SA υποχώρησε κατά 5,9%, η Ryanair Holdings Plc, η οποία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο αεροδρόμιο του Λονδίνου Stansted, μειώθηκε κατά 4% και ο γίγαντας πακέτων διακοπών TUI AG έπεσε 4,3%. Η Air France-KLM σημείωσε πτώση που έφτασε το 4,6%.

Η κατρακύλα στις μετοχές προκλήθηκε από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης αργά την Παρασκευή να συνεχίσει να απαιτεί πλήρως εμβολιασμένες αφίξεις από τη Γαλλία για να απομονωθεί εν μέσω ανησυχίας για περαιτέρω εξάπλωση των κρουσμάτων. Από τη Δευτέρα, οι εμβολιασμένοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που επιστρέφουν από πορτοκαλί κατηγορία δεν υποχρεούνται πλέον σε καραντίνα.

Η αλλαγή προκάλεσε την αντίδραση από τουριστικούς φορείς και αεροπορικές εταιρείες, με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών Willie Walsh να λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει συνεκτική πολιτική για τα διεθνή ταξίδια».

Η αλλαγή που θεωρείται πιθανό να αναγκάσει τους ανθρώπους να μην ταξιδέψουν στη Γαλλία, προκάλεσε ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση άλλων τοποθεσιών που παραμένουν στην αντίστοιχη λίστα με πορτοκαλί και προσβλέπουν στις αφίξεις χιλιάδων Βρετανών για να αποκαταστήσουν τις καλοκαιρινές τους ζημιές.

Η Βρετανία άλλαξε τη θέση της σε μια άλλη μεγάλη αγορά διακοπών, τις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, μεταφέροντας τις πίσω στην πορτοκαλί κατηγορία από το πράσινο εν μέσω ανησυχίας για μια αύξηση της παραλλαγής δέλτα του Covid-19 σε θέρετρα δημοφιλή σε νεότερους ανθρώπους που μπορεί να μην είχαν εμβολιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ