Αποικία της ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο με το σχέδιο της Μέι 

Τι λέγει ο Μπόρις Τζόνσον.

Νέα επίθεση κατά του σχεδίου της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για την επόμενη ημέρα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ εξαπέλυσε ο υπέρμαχος του σκληρού Brexit, Μπόρις Τζόνσον.
 
Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Βρετανός τέως Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η έσχατη λύση της προσωρινής παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, την οποία αναμένεται να στηρίξει η κ. Μέι, καθιστά τη χώρα «μόνιμη αποικία της ΕΕ».
 
Όπως συμπλήρωσε, «αυτό απέχει πολύ από την ανάκτηση ελέγχου» την οποία ζήτησαν με την απόφαση για Brexit οι Βρετανοί.
 
«Στο δημοψήφισμα και οι δύο πλευρές είπαν ότι η έξοδος σήμαινε έξοδο από την τελωνειακή ένωση και από την ενιαία αγορά. Παρόλα αυτά αυτή η έσχατη λύση αναπόφευκτα συνεπάγεται το (σχέδιο) Τσέκερς, παραμονή και στις δύο, χωρίς λόγο σε καμία από τις δύο και χωρίς δικαίωμα να δραπετεύσουμε», έγραψε ο κ. Τζόνσον, και επανέλαβε ότι «το Νο10 πρέπει να πετάξει το Τσέκερς στα σκουπίδια τώρα».
 
Η παρέμβαση Τζόνσον έγινε λίγα λεπτά μετά από τις δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εκτίμησε ότι μια συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας είναι εφικτή μέχρι την Τετάρτη, όταν και αρχίζει η σύνοδος κορυφής.
 
Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να δεκαπλασιαστούν οι έλεγχοι στα ζώα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα που διακινούνται μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι.

Πηγή: ΚΥΠΕ