Πληθυσμός ισοδύναμος με αυτόν της Γερμανίας – 83 εκατομμύρια άνθρωποι – θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του ως το 2100 λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών που προκαλούνται από τα αέρια του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές κοστολογούν τη ρύπανση από άνθρακα.
Η έρευνα Earth Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια εισάγει ένα νέο τρόπο μέτρησης για να βοηθήσει τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να αξιολογήσουν τις ζημίες από την κλιματική αλλαγή αυτόν τον αιώνα. Ο υπολογισμός του «κόστους θνησιμότητας του άνθρακα» θα μπορούσε να δώσει στους ρυπαντές νέους λόγους να «καθαρίσουν», αυξάνοντας δραματικά το κόστος των εκπομπών.
«Με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνονται από άτομα, επιχειρήσεις ή κυβερνήσεις, ο μετρητής αποκαλύπτει πόσες ζωές θα χαθούν ή θα σωθούν», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπρέσλερ του Κολούμπια, του οποίου η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. «Ποσοτικοποιεί το αντίκτυπο της θνησιμότητας αυτών των αποφάσεων» θέτοντας τις ερωτήσεις «σε πιο προσωπικά, κατανοητά επίπεδα».
Προσαρμόζοντας μοντέλα που αναπτύχθηκαν από οικονομολόγους του Yale και τον Νομπελίστα, Γουίλιαμ Νορντχαους, ο Μπρέσλερ υπολόγισε τον αριθμό των θανάτων από θερμοπληξία που θα προκληθούν από τις τρέχουσες συνθήκες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι υπολογισμοί του δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να πεθάνουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, από καταιγίδες, από λάθη σε καλλιέργειες ή μεταβαλλόμενα πρότυπα ασθενειών που επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική θέρμανση. «Αυτό σημαίνει ότι οι προβλεπόμενοι θάνατοι – οι οποίοι κατά προσέγγιση αγγίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο – θα μπορούσαν να είναι ακόμη περισσότεροι», είπε ο Μπρέσλερ.
Κάθε 4.434 τόνοι άνθρακα που θα εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα της Γης το 2020 θα σκοτώνουν ένα άτομο, σύμφωνα με υπολογισμούς που βλέπουν τον πλανήτη να θερμαίνεται 4,1º Κελσίου έως το 2100.
Μέχρι στιγμής, ο πλανήτης έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,1º C, σε σύγκριση με τους προ-βιομηχανικούς χρόνους. Ο όγκος της ρύπανσης που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια ζωής τριών μέσων κατοίκων των ΗΠΑ εκτιμάται ότι συμβάλλει στο θάνατο ενός ακόμη ατόμου. Ο Μπρέσλερ επισημαίνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας αναμένονται στα πιο καυτά και φτωχά σημεία της Γης, όπως σε περιοχές στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.
Η νέα μέτρηση θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο υπολογισμού του κοινωνικού κόστους του άνθρακα, το οποίο η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όρισε στα 51 δολάρια ανά τόνο τον Φεβρουάριο. Αυτή η τιμή της ρύπανσης, βοηθά τις κυβερνήσεις να καθορίσουν την πολιτική τους με βάση τις μελλοντικές ζημίες.
Αλλά η κλίμακα υπολογισμού της έρευνας του Μπρέσλερ προβλέπει το κοινωνικό κόστος του άνθρακα σημαντικά υψηλότερο, περίπου στα 258 δολάρια ανά τόνο, εάν οι οικονομίες του κόσμου στοχεύσουν τη μείωση των θανάτων που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το υψηλότερο κόστος στη ρύπανση από άνθρακα θα μπορούσε να προκαλέσει αμέσως μεγάλες περικοπές στις εκπομπές, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Ο περιορισμός της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στους 2,4 ° C, θα μπορούσε να σώσει 74 εκατομμύρια ανθρώπους από θάνατο λόγω ζέστης.
«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν προσωπικά τα ποσοστά θνησιμότητας ανά άτομο» είπε ο Μπρέσλερ. «Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που πρέπει να κινητοποιήσουν πολιτικές μεγάλης κλίμακας όπως π.χ. τιμολόγηση άνθρακα, επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα και αποθήκευση ενέργειας».