Οι Ταλιμπάν θα θεωρούσαν καλοδεχούμενες γερμανικές επενδύσεις στο Αφγανιστάν και την παροχή βοήθειας σε τομείς όπως η ανθρωπιστική στήριξη, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι υποδομές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στην εφημερίδα Bild.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα καθώς οι ξένες δυνάμεις αποσύρθηκαν ύστερα από 20ετή αποστολή και η χώρα είναι αντιμέτωπη με οικονομική κατάρρευση και ανθρωπιστική κρίση ενώ δωρητές και κυβερνήσεις εξετάζουν το πώς να χειριστούν τους νέους ηγέτες.
Η Γερμανία, ενεργώντας σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει παρουσιάσει τις προϋποθέσεις για να έχει και πάλι διπλωματική παρουσία στην Καμπούλ και να ξεπαγώσει την αναπτυξιακή βοήθεια, καλώντας τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των γυναικών.
«Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες της να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ σε συνέντευξή του στη Bild που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για επενδύσεις και να εγγυηθούν την ασφάλεια των εταιριών, είπε.
Η Γερμανία διατήρησε στενούς δεσμούς με το Αφγανιστάν στο παρελθόν και μετά την πτώση της πρώτης κυβέρνησης Ταλιμπάν το 2001 διοργάνωσε συνέδριο στη Βόνη που στόχο είχε να θέσει τα θεμέλια για ένα δημοκρατικό Αφγανιστάν.
Η σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση επεδίωξε να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο αυτή τη φορά.
«Θα θέλαμε να αναβιώσουμε τη φιλική ατμόσφαιρα που υπήρχε μεταξύ Αφγανών και Γερμανών. Η επόμενη κυβέρνηση θα βασίζεται σε μια φιλική σχέση με τη Γερμανία», δήλωσε ο Μουτζαχίντ.
«Θα θέλαμε η Γερμανία να μας στηρίξει στον ανθρωπιστικό τομέα και χρειαζόμαστε βοήθεια στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης, στον τομέα της εκπαίδευσης και με τις υποδομές», πρόσθεσε ο ίδιος. Είπε επίσης ότι θα είναι «μεγάλη χαρά» για τους Ταλιμπάν να υποδεχθούν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ --που αναμένεται να αποχωρήσει από την ηγεσία της χώρας της-- για επίσκεψη στο Αφγανιστάν.
Οι Γερμανοί πολίτες που ζουν στη χώρα και οι Αφγανοί που έχουν στο παρελθόν συνεργαστεί με τη Γερμανία δεν θα πρέπει να φοβούνται τους Ταλιμπάν και δεν θα υπάρξουν προβλήματα, δήλωσε ο Μουτζαχίντ. Όσοι εξ αυτών επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό, πρόσθεσε.
Ο γερμανικός στρατός βοήθησε στην απομάκρυνση πάνω από 5.000 ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στα τέλη του Αυγούστου, αλλά χιλιάδες άνθρωποι πρώην μέλη του προσωπικού στη χώρα και οι οικογένειές τους βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν. Το Βερολίνο έχει υποσχεθεί να τους απομακρύνει.
Ο διορισθείς πρεσβευτής της Γερμανίας στην Καμπούλ Μάρκους Πότζελ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στην Ντόχα για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές πέρασμα γι’ αυτούς.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ