Αντεπιτίθεται η επικεφαλής του ΔΝΤ για την χειραγώγηση δεδομένων υπέρ της Κίνας

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αντεπιτίθεται και κατηγορεί το γραφείο του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Κιμ για την χειραγώγηση.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα καταφέρθηκε χθες εναντίον μιας ανεξάρτητης έκθεσης σχετικά με τον φερόμενο ρόλο της σε ένα σκάνδαλο "χειραγώγησης δεδομένων" προς όφελος της Κίνας, ενώ εκείνη βρισκόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα, λέγοντας πως περιείχε «θεμελιώδη λάθη» και χρησιμοποίησε υπαινιγμούς ως δεδομένα.

Κατηγόρησε επίσης το γραφείο του πρώην προέδρου της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ για χειραγώγηση, λέγοντας πως το γραφείο του είχε προτείνει να συμπεριληφθούν τα στοιχεία από το Χονγκ Κονγκ στη σειρά κατάταξης της Κίνας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2018 προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Κίνας.

Η Γκεοργκίεβα, η οποία δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, επέκρινε την έκθεση, την οποία συνέταξε η νομική εταιρεία WilmerHale, σε μια δήλωση προς το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο εξετάζει το θέμα.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σημειώνεται ότι μετά την αποκάλυψη την προηγούμενη βδομάδα ότι την εποχή που ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ασκούσε πιέσεις για να τροποποιηθεί μια έκθεση αυτού του διεθνούς οικονομικού οργανισμού ώστε να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας.

Οι χώρες μέλη του ΔΝΤ "οφείλουν να πουν αν εκτιμούν ότι (η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα) θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Ρόμερ.

Ο Ρόμερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατηγορεί την Γκεοργκίεβα ότι προσπάθησε να αποσιωπήσει τις διαφωνίες για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην έκθεση για το επιχειρείν "Doing Business", εξαιτίας των οποίων ο ίδιος παραιτήθηκε από τον οργανισμό, τον Ιανουάριο του 2018.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη κατόπιν αιτήματος της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, το ΔΝΤ απέφυγε να διευκρινίσει αν θα τηρηθεί αυτή η ατζέντα ή αν θα τροποποιηθεί.

Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το διοικητικό συμβούλιο "εξετάζει το θέμα" και ότι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιτροπή δεοντολογίας θα δώσει την αναφορά της.

Από το Λονδίνο, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι η Βρετανία "εξετάζει" την αντίδρασή της στην έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γκεοργκίεβα, όταν υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα, ασκούσε "αδικαιολόγητες πιέσεις" για να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας. "Στηρίζουμε τη διαφάνεια και εξετάζουμε τη χθεσινή δημοσιοποίηση των ευρημάτων της ανεξάρτητης έρευνας περί παρατυπιών στα δεδομένα" της έκθεσης Doing Business, είπε ο εκπρόσωπος.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από ένα ανεξάρτητο νομικό γραφείο βάζει στο στόχαστρο τη νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επειδή το 2017 άσκησε πιέσεις υπέρ της Κίνας με φόντο εκφοβισμούς και μια "τοξική" κουλτούρα εντός της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πλέον, πολλοί είναι αυτοί που μιλούν ανοιχτά για απώλεια της εμπιστοσύνης απέναντι στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

"Η εμπλοκή" της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα "στη χειραγώγηση των δεδομένων προς όφελος της Κίνας είναι ανησυχητική", σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Άντι Μπαρ, εκτιμώντας ότι "είναι ουσιώδες να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του ΔΝΤ".

Ο συνάδελφός του, Φρεντς Χιλ, χαρακτήρισε επίσης "ανησυχητικά" τα συμπεράσματα της έρευνας δηλώνοντας ότι "αμαυρώνεται η φήμη των πολυμερών πιστωτών". Πρόσθεσε ότι αν ισχύουν οι φήμες, "το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει γρήγορα να αποτιμήσει τη δράση" της Γκεοργκίεβα από τη θέση της γενικής διευθύντριάς του. Υποστήριξε επίσης ότι πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα "του τρόπου με τον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εργάζεται συστηματικά για να εργαλειοποιήσει τους πολυμερείς θεσμούς".

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε την προηγούμενη βδομάδα ότι αναλύει την έκθεση, χαρακτηρίζοντας "ανησυχητικά" τα συμπεράσματα των ερευνητών και τόνισε ότι "βασική ευθύνη του είναι να διαφυλάξει την ακεραιότητα των διεθνών οικονομικών οργανισμών".

Ο Φρεντς Χιλ κάλεσε την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να εξηγήσει την κατάσταση στο Κογκρέσο και να βρει τρόπους "να εγγυηθεί τη διαφάνεια των δεδομένων στις εκθέσεις και τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ