Το PEPP φεύγει και το "ευέλικτο" πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έρχεται

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα ως προς τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής – Ποιοι κεντρικοί τραπεζίτες υποστηρίζουν τις αλλαγές.

Με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) να λήγει τον Μάρτιο του 2022, η υπεύθυνη για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, ΕΚΤ ετοιμάζεται όχι μόνο να αυξήσει αλλά και να καταστήσει περισσότερο ευέλικτο το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Τα παραπάνω υποστηρίζουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, προβλέποντας επίσης ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό του έκτακτου QE τον Δεκέμβριο, ενώ ένας στους τέσσερις λέει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, δεν αναμένονται αλλαγές πολιτικής στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για σημαντική αναμόρφωση της πολιτικής στην τελευταία συνεδρίαση του 2021, όταν οι νέες οικονομικές προβλέψεις θα δώσουν στους αξιωματούχους καλύτερη εικόνα για τις μελλοντικές ανάγκες στήριξης. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χαράξει τότε έναν δρόμογια το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Την επόμενη Πέμπτη, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στο μήνυμα της προς τους επενδυτές. Οι τελευταίοι στοιχηματίζουν σε ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων εν μέσω παγκόσμιας αύξησης πληθωρισμού και εφαρμογής συσταλτικής νομισματικής πολιτικής από κεντρικές τράπεζες. Οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν είναι τώρα η ώρα για περιορισμό της νομισματικής πολιτικής. Ενώ η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού στην Ζώνη του Ευρώ, πάνω από 3%, και η χαλάρωση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να προσθέσει επιχειρήματα για μείωση της στήριξης, οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται ευρέως να μετριαστούν, με τις αναταραχές στην προσφορά να απειλούν να συγκρατήσουν την ανάκαμψη.

Οι όχι και τόσο πρόθυμοι

Πιο συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως ο Εσθονός Madis Muller και ο Ολλανδός Klaas Knot, έχουν εκφράσει κάποια απροθυμία να διατηρήσουν την εξαιρετική ευελιξία των κινήτρων της εποχής της κρίσης καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού Ignazio Visco, υποστηρίζουν ότι η ευελιξία κάποιας μορφής πρέπει να παραμείνει. Ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau, εν τω μεταξύ, προτιμά να έχει μια «δυνητική επιλογή» που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε περιόδους αναταραχής στην αγορά. Ένα τέτοιο εργαλείο μελετάται ήδη στην ΕΚΤ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα δεσμευτεί να δαπανήσει όσα χρειάζεται στο πλαίσιο του συμβατικού της προγράμματος APP για να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Άλλες πιθανές αλλαγές περιλαμβάνουν την αύξηση του μεριδίου των ομολόγων που μπορούν να αγοραστούν από κάθε εκδότη, τη χαλάρωση ενός κανόνα που κατανέμει τις αγορές ανάλογα με το μέγεθος κάθε οικονομίας και την απομάκρυνση από σταθερά μηνιαία ποσά.

«Η τράπεζα θα κάνει μια ρητή δήλωση ότι οι αγορές APP θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο ευέλικτα με την πάροδο του χρόνου και την κατηγορία assets εάν είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ομαλός», δήλωσε ο Andrew Kenningham της Capital Economics.

Όσον αφορά τις πραγματικές αλλαγές πολιτικής, ο Kenningham συμφωνεί με τον Joerg Angele της Bantleon Bank και σε πολλούς άλλους στην επίδειξη υπομονής.

Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ