Η απόφαση της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που εκτόξευσε το ρούβλι

Οι αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας από τις αρχές του 2021 αγγίζουν τις 325 μονάδες βάσης.

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφει σήμερα το ρούβλι, μετά την απρόσμενη απόφαση που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να προχωρήσει σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 7,5%, υπό τον φόβο του πληθωρισμού.

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, καταγράφοντας την έκτη διαδοχική αύξηση, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές περίμεναν αύξηση από 25 έως 50 μονάδες βάσης.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναφέρει ότι υπάρχουν προβλέψεις για υψηλότερο πληθωρισμό εντός του 2021, καθώς και για νέα αύξηση στο βασικό επιτόκιο το 2022.

Συνολικά, οι αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα από τις αρχές του 2021 αγγίζουν τις 325 μονάδες βάσης, γεγονός που αποσκοπεί στο να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Παράλληλα, η οικονομική ανάκαμψη δεν αποκλείεται να παρουσιάσει νέα επιβράδυνση, λόγω των νέων περιορισμών που επέβαλαν οι αρμόδιες Αρχές αυτήν την εβδομάδα.

Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει αυξήσει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 7,4% – 7,9% για τα τέλη του 2021, από το 5,7% – 6,2% προηγουμένως. Σε ό,τι αφορά το βασικό επιτόκιο, η πρόβλεψη έχει ανέβει από το 6% – 7% στο 7,3% – 8,3%.

Το ρούβλι καταγράφει την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Μάιο, στα 69,8 ανά δολάριο ενισχυμένο κατά 1,8%.

Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ