Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος κατρακύλησε κατά 55%

Το μετάλλευμα υποχώρησε για πέμπτη ημέρα μετά τις αναφορές ότι η ημερήσια παραγωγή χάλυβα στην Κίνα τον Οκτώβριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος (iron ore), που αποτελεί την κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή του σιδήρου και των παραγώγων του έπεσε στα 95 δολάρια ανά τόνο το πρωί της Τρίτης.

Το μετάλλευμα υποχώρησε για πέμπτη ημέρα μετά τις αναφορές ότι η ημερήσια παραγωγή χάλυβα στην Κίνα τον Οκτώβριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πτώσης της ζήτησης χάλυβα των περιορισμών στην παραγωγή, στα ζητήματα υπερπροσφοράς του μετάλλου και στις διακοπές ρεύματος σε χαλυβουργεία.

Μιλώντας στο Economy Today ο Βρασίδας Νεοφύτου, υπεύθυνος επενδυτικής έρευνας στην Exclusive Capital ανέφερε ότι η τιμή του σιδήρου έπεσε στα 95 δολάρια ανά τόνο το πρωί της Τρίτης, υποχωρώντας για πέμπτη ημέρα μετά τις αναφορές ότι η ημερήσια παραγωγή χάλυβα στην Κίνα τον Οκτώβριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πτώσης της ζήτησης χάλυβα των περιορισμών στην παραγωγή, στα ζητήματα υπερπροσφοράς του μετάλλου και στις διακοπές ρεύματος σε χαλυβουργεία.

Να σημειωθεί ότι το σιδηρομετάλλευμα, όπως και ο χαλκός, αποτελούν βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή χάλυβα. Ο όγκος παραγωγής του στα 2 δισ. τόνους και ο όγκος εξαγωγών στα 1,5 δισ. τόνους καθιστούν το σιδηρομετάλλευμα το τρίτο πιο σημαντικό εμπόρευμα από πλευράς παραγωγής μετά το αργό και τον άνθρακα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ενωση Χαλυβουργιών.

Ο σίδηρος καταγράφει πτώση από το καλοκαίρι, χάνοντας σχεδόν το 55% της αξίας του μετά που οι τιμές κορυφώθηκαν στο υψηλό ρεκόρ των 230 $ ανά τόνο στις 12 Μαΐου 2021, όταν η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής μετάλλων στον κόσμο, αύξησε τις προσπάθειες για ανώτατο όριο ετήσιας παραγωγής χάλυβα από μεταλλουργεία σε ολόκληρη τη χώρα ως απάντηση στις απαράδεκτες εκπομπές ρύπων ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1ο τρίμηνο του 2022.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές τα εργοστάσια χάλυβα, τσιμέντου και οπτάνθρακα σε μια από τις κυριότερες πόλεις παραγωγής χάλυβα, την Tangshan, έλαβαν πρόσφατα εντολή να μειώσουν την παραγωγή μετά από συναγερμό για έντονη ρύπανση σε συνδυασμό με μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τις ραγδαίες τιμές του άνθρακα που χρησιμοποιείται στη διαδικασία τήξης.

Ως εκ τούτου, οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος πιέστηκαν εν μέσω δυναμικής υπερπροσφοράς, καθώς τα αποθέματα σε μεγάλα κινεζικά λιμάνια συσσωρεύονται από τον Ιούλιο, ενώ οι αποστολές από μεγάλα μεταλλεία στην Αυστραλία και τη Βραζιλία παρέμειναν σταθερές σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, η κατανάλωση προϊόντων χάλυβα μειώθηκε επίσης στην Κίνα μετά την κρίση ακινήτων που οδήγησε η Evergrande, καθώς ο χάλυβας ήταν βασικό δομικό υλικό.

Περικοπές παραγωγής εν μέσω Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων:

Ο Βρασίδας Νεοφύτου σημείωσε ότι οι προσπάθειες της Κίνας να εξασφαλίσει «γαλάζιο ουρανό» κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 4-20 Φεβρουαρίου 2022, έχουν επίσης ρίξει σκιές στη βιομηχανία χάλυβα. Η προσπάθεια της χώρας για τον περιορισμό της ρύπανσης θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ότι οι χαλυβουργοί θα πρέπει να περιορίσουν ξανά την παραγωγή τους, αλλά αυτό θα μπορούσε να μετριάσει την πτώση των τιμών.

Η τήξη του σιδηρομεταλλεύματος είναι μια ενεργοβόρα διαδικασία και έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, παράγοντας λύματα και σκουριές απελευθερώνοντας επίσης στην ατμόσφαιρα τοξικά μέταλλα όπως ο χαλκός, ο άργυρος, ο σίδηρος, το κοβάλτιο και το σελήνιο. Τα χυτήρια απελευθερώνουν επίσης αέριο διοξείδιο του θείου, συμβάλλοντας στην όξινη βροχή, η οποία οξινίζει το έδαφος και το νερό.

Τι είναι το σιδηρομετάλλευμα;

Εξηγώντας ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι τα μεταλλεύματα σιδήρου είναι πετρώματα και ορυκτά πλούσια σε οξείδιο του σιδήρου που μπορούν να παράγουν μεταλλικό σίδηρο όταν λιώνουν. Λόγω της φύσης του οξειδίου του σιδήρου που υπάρχει στο σιδηρομετάλλευμα, το χρώμα τους μπορεί να κυμαίνεται από σκούρο γκρι έως βαθύ κόκκινο. Ο σίδηρος σε τέτοια μεταλλεύματα βρίσκεται συνήθως με τη μορφή μαγνητίτη, αιματίτη, γαιθίτη, λιμονίτη και σιδερίτη.

Τα βασικά της τήξης σιδηρομεταλλεύματος:

Η τήξη είναι η διαδικασία εξαγωγής σιδήρου από σιδηρομετάλλευμα θερμαίνοντάς το σε θερμοκρασία 1.300 βαθμών για να παραχθούν οι χημικές αντιδράσεις που απαιτούνται για την απομάκρυνση των άλλων στοιχείων και την αφαίρεση της βάσης του χυτοσιδήρου πίσω, η οποία μετατρέπεται σε χάλυβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ