Πώς ο Αμπράμοβιτς έγινε Πορτογάλος;

Η υπόθεση του Αμπράμοβιτς βασίστηκε σε έναν πορτογαλικό νόμο που προσέφερε πολιτογράφηση σε απογόνους Σεφαραδιτών Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική χερσόνησο κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής Ιεράς Εξέτασης.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έγινε Πορτογάλος πολίτης, προσθέτοντας το ακόμη ένα διαβατήριο στην βιτρίνα διαβατηρίων του, επιπλέον από το ρωσικό και το ισραηλινό.

Εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της πορτογαλικής εφημερίδας Publico, το οποίο επικαλείται έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ο ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας είχε λάβει την πορτογαλική υπηκοότητα στις 30 Απριλίου.

Η υπόθεση του Αμπράμοβιτς βασίστηκε σε έναν πορτογαλικό νόμο που προσέφερε πολιτογράφηση σε απογόνους Σεφαραδιτών Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική χερσόνησο κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής Ιεράς Εξέτασης, ανέφερε η εφημερίδα.

Από την ψήφιση του νόμου το 2015 χιλιάδες Ισραηλινοί Εβραίοι έχουν λάβει πορτογαλική υπηκοότητα.

Ο αριθμός τέτοιων αιτήσεων έχει αυξηθεί στην Πορτογαλία αφότου έληξε μια παρόμοια προσφορά ιθαγένειας σε Σεφαραδίτες Εβραίους από την Ισπανία το 2019.

Οι γενεαλογίες των αιτούντων ελέγχονται από ειδικούς που αναζητούν επίσης στοιχεία ενδιαφέροντος για την κουλτούρα των Σεφαραδιτών.

Ο Αμπράμοβιτς δώρισε χρήματα σε έργα που τιμούν την κληρονομιά των Πορτογάλων Σεφαραδιτών Εβραίων στη γερμανική πόλη του Αμβούργου, σύμφωνα με την πύλη πληροφοριών Mazal της Εβραϊκής Κοινότητας του Πόρτο.

Όπως αναφέρει το Reuters ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την ιστορία των Σεφαραδιτών Εβραίων στη Ρωσία, αν και ο Αμπράμοβιτς είναι ένα κοινό επώνυμο εβραϊκής καταγωγής Ασκενάζι.

Ο Αμπράμοβιτς έκανε την περιουσία του, που τώρα υπολογίζεται σε 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes, στη βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας τη δεκαετία του 1990 και αγόρασε την Chelsea Football Club το 2003.

Υπηρέτησε ως περιφερειακός κυβερνήτης στη Ρωσία από το 2000 έως το 2008 και πήρε την ισραηλινή υπηκοότητα το 2018.

Περίπου 300.000 Εβραίοι ζούσαν στην Ισπανία όταν, το 1492, οι μονάρχες Ισαβέλλα και Φερδινάνδος διέταξαν αυτούς και τους μουσουλμάνους της χώρας να προσηλυτιστούν στον καθολικισμό ή να φύγουν. Τότε, δεκάδες χιλιάδες κατέφυγαν στην Πορτογαλία, για να διωχθούν αργότερα και από εκεί ή να εκδιωχθούν το 1496.

Πηγή: Reuters, Publico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ