Θύμα της ενεργειακής κρίσης ισπανική εταιρεία - Σταματά η παραγωγή αλουμινίου

Παρότι οι τιμές του αλουμινίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% φέτος, η κερδοφορία του μετάλλου αντισταθμίζεται από την πολύ μεγαλύτερη άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας - Για ασύμφορη δραστηριότητα κάνουν λόγο οι αναλυτές

Την πρόθεσή της να διακόψει την παραγωγή αλουμινίου στο εργοστάσιό της στην Ισπανία για δύο χρόνια, ανακοίνωσε η Alcoa επικαλούμενη την εκτόξευση των τιμών που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Alcoa είχε ανακοινώσει τη μείωση της παραγωγής και στο άλλο της εργοστάσιο στη Δουνκέρκη της Γαλλίας. Όπως αναφέρει το Bloomberg το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη που εκτινάχθηκε σε νέα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, αυξάνει την οικονομική πίεση και στις επιχειρήσεις της βαριάς βιομηχανίας.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας η Alcoa υιοθέτησε τη πρόταση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο San Ciprian στη Γαλικία για διακοπή της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2023. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται μια ευκαιρία στο προβληματικό εργοστάσιο για ένα βιώσιμο μέλλον. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg η Alcoa προσπαθεί εδώ και χρόνια να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή χαρακτηρίζοντάς το «μη ανταγωνιστικό».

Το εργοστάσιο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί στρατηγικούς πελάτες στη βιομηχανία φαρμάκων και τροφίμων με την επανατήξη του αλουμινίου. Κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας, η Alcoa συμφώνησε να συνεχίσει να πληρώνει τους εργαζόμενους και να μην περικόψει θέσεις εργασίας.

Ενώ οι τιμές του αλουμινίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% φέτος, η κερδοφορία του μετάλλου αντισταθμίζεται από την πολύ μεγαλύτερη άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Duncan Hobbs, αναλυτή μετάλλων στην Concord Resources «η απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη», ενώ όπως συμπλήρωσε «Είναι πλέον σαφές ότι η παραγωγή μετάλλου στις σημερινές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι κερδοφόρα δραστηριότητα».

Η Alcoa ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 103 εκατομμύρια δολάρια για να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του εργοστασίου, ενώ πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την Greenalia για την παροχή πράσινης ενέργειας στο εργοστάσιο για 10 χρόνια ξεκινώντας από το 2024.

Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ