Γαλλία: Ένας στους πέντε «έκλεβαν» από τα σχέδια στήριξης

«Πάρτι» καταχραστών του δημοσίου χρήματος με αφορμή την πανδημία - Η κυβέρνηση του Παρισιού διεκδικεί 174 εκατ. ευρώ από επιχειρήσεις για επιδοτήσεις που εισέπραξαν με δόλο

Έγιναν και ατασθαλίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και παρεκτροπές. Η πρωτοφανής γενναιοδωρία των κυβερνήσεων για να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσε ο ιός στις οικονομίες, στις επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες και στα νοικοκυριά άνοιξε τις ορέξεις ουκ ολίγων επιρρεπών σε καταχρήσεις εις βάρος του δημοσίου. Στη Γαλλία οι αρμόδιες αρχές έβγαλαν το λογαριασμό: 174 εκατ. ευρώ έχουν εισπράξει καταχρηστικά, συχνά με πλαστά δικαιολογητικά ή εικονικά παραστατικά και στοιχεία, οι επιχειρήσεις της χώρας από την αρχή της κρίσης.

Την αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Parisien» ο αρμόδιος για τα Δημόσια Οικονομικά υπουργός Ολιβιέ Ντισό.

Ήταν το τίμημα της πολιτικής «με κάθε κόστος», που υιοθέτησαν όταν ξέσπασε η πανδημία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γαλλική κυβέρνηση – μια πολιτική το τέλος της οποίας ανακοίνωσε μόλις τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Δεν είναι λίγα τα 174 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν ως μη όφειλαν. Αλλά θα πρέπει να σκεφθεί κανείς ότι την τελευταία διετία εκταμιεύθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση επείγουσα χρηματική βοήθεια ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ για τα ταμεία αλληλεγγύης και επίσης κοντά στα 36 δισ. ευρώ για να στηριχθεί η μερική απασχόληση. Εκεί φαίνεται πως έγινε και το μεγάλο «πάρτι».

Ένας στους πέντε έκλεβε

Αρκεί να αναφερθεί ότι σε περίπου 50.000 ελέγχους που διενεργήθηκαν την άνοιξη του 2021 σε ισάριθμες αιτήσεις για «μερική ανεργία», όπως αποκαλούν στη Γαλλία την αναστολή εργασίας, αποκαλύφθηκαν 9.500 περιπτώσεις με «υποψία απάτης».

Υπήρχαν φόβοι ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις που εισέπρατταν στήριξη για να έχουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή έκλεβε, κατά μίαν έννοια, το κράτος. Εν τέλει οι καταχρηστικές πρακτικές αποδείχθηκε ότι δεν είχαν την έκταση που αρχικά είχε φανεί – διότι τότε η συνολική απάτη είχε υπολογιστεί στα 225 εκατ. ευρώ σε σύνολο αρωγής ύψους 30 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει, έως την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση του Παρισιού.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στη Γαλλία περίπου ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις δεν εκτίμησαν σωστά τα χρήματα που δικαιούνταν από το πρόγραμμα αρωγής της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να εισπράξουν λιγότερα από όσα θα μπορούσαν.

Εύρος απατών

Συνολικά 74.000 καταβολές αρωγής έγιναν ως μη όφειλαν. Και εξ αυτών οι 8.000 χαρακτηρίστηκαν ως πράξεις απάτης. «Από την αρχή της κρίσης οι γαλλικές αρχές είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τη δημιουργικότητα των απατεώνων», σημειώνει σε ρεπορτάζ της η «Le Figaro».

Εταιρείες που «φουσκώνουν» τον τζίρο τους για να εισπράξουν περισσότερα, άλλες επιχειρήσεις που εγγράφονται σε μια επαγγελματική κατηγορία στην οποία ουδέποτε δραστηριοποιήθηκαν, που όμως προστατεύεται περισσότερο από το κράτος – του κλάδου της εστίασης κυρίως – ενώ καταγράφτηκε και περίπτωση υπαλλήλου επιχείρησης που δήλωσε… αφεντικό για να εισπράξει αυτός τη βοήθεια.

Κάθε περίπτωση θα ερευνηθεί δικαστικά ώστε να μπορέσει το κράτος να πάρει πίσω τα χρήματα που κακώς χορήγησε. «Όταν βρεθούμε ενώπιον μιας αποδεδειγμένης απάτης είναι προφανές ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πετύχουμε την επιστροφή των χρημάτων», παραδέχθηκε ο Ολιβιέ Ντισό, διευκρινίζοντας ότι οι αγωγές του κράτους θα κατατεθούν «κατά δέσμες», ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις δικαστικές αρχές να τις διαχειριστούν.

«Κατά περίπτωση»

Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει αλλάξει εξάλλου η πολιτική αρωγής του Παρισιού στους πληγόμενους από την πανδημία. Όπως είχε διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, η πολιτική της αρωγής «με κάθε κόστος» αντικαταστάθηκε με την παροχή βοήθειας «περίπτωση κατά περίπτωση και ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης». Για την ακρίβεια, ο Λεμέρ είχε θέσει τέρμα στις μαζικού χαρακτήρα, οριζόντιες επιχορηγήσεις προς όλες τις επιχειρήσεις του κάθε κλάδου.

«Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά παίρνουμε για να την περιορίσουμε και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία πλήττουν πολύ συγκεκριμένους τομείς της επιχειρηματικότητας, όπως είναι ο τομέας της εστίασης για παράδειγμα. Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους του κλάδου αλλά και με μεμονωμένους επιχειρηματίες, διότι ακόμα και στην εστίαση η κάθε περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετική από την άλλη», είχε δηλώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο Λεμέρ.

ΠΗΓΗ: Οικονομικός Ταχυδρόμος 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ