Αμοιβές «μαμούθ» των golden boys της Wall Street

Το αστρονομικό ποσό των 142 δισ. δολ. κατέβαλαν πέρυσι οι πέντε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες στα στελέχη τους - Οξύνεται ο ανταγωνισμός για ταλαντούχους μάνατζερ

Αμοιβές-ρεκόρ που περιλαμβάνουν και υψηλά μπόνους συνολικής αξίας 142 δισ. δολαρίων κατέβαλαν για τη χρήση του 2021 οι πέντε μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες. Πρόκειται για ένδειξη ότι τα μεγάλα deal εν μέσω της πανδημίας εξακολούθησαν να κάνουν χρυσά τα στελέχη της Γουόλ Στριτ, καθώς το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 18 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία της «Wall Street Journal». Αυτό οφείλεται επίσης στις προσπάθειες της Γουόλ Στριτ να κρατήσουν ή να στρατολογήσουν ικανά στελέχη πριν να τα πάρει ο ανταγωνισμός.

Η Goldman Sachs προσέφερε περίπου μισό δισ. δολάρια σε ειδικά μπόνους, ποσό που διανεμήθηκε στους περίπου 400 εταίρους της (partners), ανέφεραν πηγές της αμερικανικής εφημερίδας. Στην JP Morgan οι αποδοχές για στελέχη της επενδυτικής τραπεζικής και όσους κάνουν συναλλαγές στις αγορές (traders) αυξήθηκαν κατά 13%, ποσοστό τριπλάσιο από τα επιπλέον κέρδη που έφεραν τα στελέχη αυτά στην τράπεζα, αναφέρεται ακόμη.

Η Goldman Sachs

Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σάλομον για το 2021 θα είναι 35 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε η ίδια η τράπεζα. Πρόκειται για ποσό από τα 17,5 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε ο ίδιος για το 2020. Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε τότε περικόψει 10 εκατομμύρια δολάρια από την αμοιβή του των 27,5 εκατ. δολ. για να διευθετήσει νομικά έξοδα που σχετίζονται με τον ρόλο της τράπεζας στο σκάνδαλο διαφθοράς της 1Malaysia Development Bhd. Η συνολική αμοιβή του Σάλομον για το 2021 περιλαμβάνει ετήσιο βασικό μισθό 2 εκατομμυρίων δολαρίων και αποδοχές που μεταβάλλονται από διάφορους παράγοντες, κυρίως τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας, ύψους άλλων 33 εκατομμυρίων δολαρίων. Από το ποσό αυτό το 70% αφορά τη χορήγηση μετοχών για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Αλλες μεγάλες τράπεζες της Γουόλ Στριτ έχουν επίσης πληρώσει με χρυσάφι τους διευθύνοντες συμβούλους τους, καθώς τα ετήσια κέρδη ανέκαμψαν το 2021 χάρη στις προβλέψεις για ζημίες δανείων που σχετίζονται με την πανδημία, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν. Η Morgan Stanley αύξησε την ετήσια αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου Τζέιμς Γκόρμαν στα 35 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η JP Morgan αύξησε την αμοιβή του Τζέιμι Ντάιμον στα 34,5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.Οι εταιρείες με μεγάλα κέρδη και μεγάλα μπόνους επιδιώκουν κατά κανόνα να κρατούν πιο χαμηλό προφίλ στις ανακοινώσεις αυτές, καθώς άλλες κατηγορίες εργαζομένων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η αντίδραση

Βετεράνοι των προηγούμενων ανοδικών εκρήξεων της Γουόλ Στριτ αναφέρουν ότι όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Υπάρχει η συνειδητοποίηση ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος επωφελείται από την αναταραχή που προκάλεσε ο Covid-19 και τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις και θεωρούν ότι το ράλι των αγορών αναπόφευκτα θα εξασθενήσει φέτος, όπως αναφέρουν στο Bloomberg.

Επίσης λένε ότι εκτός από τις τράπεζες έχουν βγάλει πολλά χρήματα και άλλες εταιρείες, κυρίως λόγω της ανόδου των μετοχών τους, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κυρίως κλάδο. Επιπλέον έχει παιχτεί μεγάλος τζόγος στην αγορά κρυπτονομισμάτων και μετοχών νεοφυών εταιρειών με αποτέλεσμα να έχουν επωφεληθεί πολλοί από τις κερδοσκοπικές αυτές κινήσεις.

Ερωτηματικό παραμένει ακόμη το τι θα γίνει με τις τιμές των ακινήτων οι οποίες τα χρόνια της πανδημίας έκαναν μεγάλο ράλι, φέρνοντας υπερκέρδη σε πολλούς αλλά και υπερχρέωση σε άλλους. Πολλά γενικά θα κριθούν από τη στάση των κεντρικών τραπεζών που κυρίως στις ΗΠΑ οδεύουν προς μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ