Ευρ. Οργανισμός Περιβάλλοντος: Mονόδρομος η βιώσιμη ανάπτυξη

Η σημερινή γενιά θα έρθει αντιμέτωπη με τα προβλήματα.

Η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η μόλυνση του νερού, η ερημοποίηση περιοχών όπως η Κύπρος, δεν είναι φαινόμενα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπες οι επόμενες γενιές, αλλά η σημερινή γενιά και γι αυτό η λήψη μέτρων και δράσεων για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι επιτακτική, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης, στη Λεμεσό, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Δρ. Hans Bruyninckx.
 
Ο κ. Bruyninckx ήταν ο ομιλητής της ετήσιας διάλεξης της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ κατά τη διάρκεια της οποίας περιέγραψε το όραμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency), για το πως μπορούμε να μετεξελιχθούμε σε αειφόρες κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.
 
Παρουσιάζοντας μέσα από γραφικές παραστάσεις την κλιματική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών στον πλανήτη, είπε πως, τον 21ο αιώνα, στόχος μας πρέπει να είναι να "έχουμε καλή ζωή εντός των οικολογικών ορίων του πλανήτη", κάτι που μέχρι στιγμής, όπως υπέδειξε, καμία χώρα δεν έχει πετύχει, με τις ΗΠΑ να κινούνται μάλιστα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 
Αυτό είναι και το όραμα του 7ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον της ΕΕ , σύμφωνα με το οποίο "το 2050, ζούμε καλά, μέσα στα οικολογικά όρια του πλανήτη. Η ευημερία μας και η υγεία του περιβάλλοντος προέρχονται από μια καινοτόμο, κυκλική οικονομία, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο και όπου οι φυσικοί πόροι τυγχάνουν διαχείρισης με τρόπους που ενισχύουν την αντοχή της κοινωνίας μας. Η οικονομική μας μεγέθυνση με χαμηλά επίπεδα ανθρακούχων εκπομπών έχει προ πολλού αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων και έχει γίνει η κινητήρια δύναμη στην πορεία προς μια ασφαλή και αειφόρο παγκόσμια κοινωνία".
 
Το πρόγραμμα προσδιορίζει τρεις τομείς προτεραιότητας και συγκεκριμένα,  την ενδυνάμωση της ανάπτυξης χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών και αποδοτικής χρήσης των πόρων, την προστασία της φύσης και την ενίσχυση της οικολογικής ανθεκτικότητας και τη μείωση των απειλών προς την ανθρώπινη υγεία και ευημερία που συνδέονται με τη ρύπανση, τις χημικές ουσίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
 
Ο Δρ. Bruyninckx διερωτήθηκε πόσο εφικτό είναι να επιτύχουμε το στόχο, μέχρι το 2050, να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 90% και ποιά γνώση χρειαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, υποδεικνύοντας πως η γνώση έρχεται κυρίως μέσα από τα Πανεπιστήμια, που καλούνται και αυτά να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση.
 
Για τον ίδιο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον, αλλά όπως σημειώνει, δεν θα επιλύσουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα που συναντάμε καθημερινά στους δρόμους, ενώ φέρνει ως παράδειγμα την Κοπεγχάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού και που η πλειοψηφία των πολιτών επιλέγει τη διακίνηση με τα πόδια ή με τα ποδήλατα.  "Το μόνο μποτιλιάρισμα που μπορεί να δει κάποιος στην Κοπεγχάγη είναι μεταξύ ποδηλατιστών", είπε χαρακτηριστικά.
 
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο στόχο της ΕΕ για τερματισμό της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας, ένας στόχος που τέθηκε το 2001 με ορίζοντα επίτευξης το 2010 και που το 2011 μετατέθηκε για το 2020, χωρίς  ωστόσο να υπάρχει ενθαρρυντική πρόοδος.
 
"Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα" για τον Δρ. Bruyninckx, που να δίνουν λύσεις στις προκλήσεις, αλλά χρειάζεται "συνέπεια, συνεκτικότητα, ισχυρή εφαρμογή, αίσθηση του επείγοντος, όραμα και δέσμευση".
 
Τόνισε δε ότι πρέπει να αντιληφθούμε πως υπάρχει μια "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", αφού οι επιπτώσεις από τυχών μη διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων δεν αφορούν τις επόμενες γενιές αλλά τη σημερινή γενιά, δηλαδή τα παιδιά που γεννιούνται τώρα και που σε 80 χρόνια θα βρεθούν αντιμέτωπα με ασθένειες,  απώλεια της βιοποικιλότητας, μόλυνση του νερού και ερημοποίηση περιοχών όπως η Κύπρος.
 
Ως Οργανισμός, τόνισε, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε προς τη σωστή κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, διαμηνύοντας παράλληλα προς ακαδημαϊκούς και φοιτητές ότι, σε αυτό τον αγώνα χρειάζεται η συνδρομή και της επιστημονικής κοινότητας και γνώσης, που πηγάζει μέσα από Πανεπιστήμια όπως το ΤΕΠΑΚ.
 
Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός και διαβάστηκε χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, ο οποίος υπογραμμίζει πως για τον τερματισμό της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2020, την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων, των στόχων της κυκλικής οικονομίας μέχρι το 2030, τη μείωση των αέριων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και την εναρμόνιση με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2050, το Υπουργείο του εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές.

Η εκδήλωσή εντασσόταν στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πραγματοποιείται πανευρωπαϊκά, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και για την οποίαν οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, www.pio.gov.cy/cwc-arxiki.html.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ